Personal Finance25 okt '13 06:35Aangepast op 25 okt '13 07:47

Huizenverkoop trekt flink aan

Auteur: Thijs Baas

De huizenverkoop begint stevig aan te trekken. Sinds de zomer hebben makelaars het al drukker, maar de positieve berichten over de aantrekkende huizenmarkt in de afgelopen maanden vertaalt zich nu ook in een stijgende huizenverkoop.

Het toenemende consumentenvertrouwen is cruciaal voor de aantrekkende woningmarkt van de afgelopen maanden, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft. "Wat ze nog niet genoemd hebben is dat het consumentenvertrouwen sinds januari gestegen is van 50 naar 79 procent. Het positieve sentiment wordt geschraagd door de lage rente en de lage prijzen. Het is gewoon best een goede tijd, plus dat er heel veel woningen te koop staan."

Ook ten opzichte van huren wordt het kopen van een huis steeds voordeliger, constateert Boelhouwer. "Als je gaat huren ben je aanzienlijk meer kwijt en de sociale huurmarkt is boven de 34.000 euro niet meer toegankelijk. De aankoop van een huis is de afgelopen vijf jaar door veel mensen uitgesteld en je kunt niet blíjven wachten. Ik denk dat de bodem bereikt is. We zien het aantal transacties al twee kwartalen stijgen en dat is vrij uniek."

Toch houdt ook Boelhouwer nog een slag om de arm. "Er kunnen rare dingen gebeuren in de economie en ook kan de hypotheekrente weer gaan stijgen. De huizenprijzen in Nederland zijn volatiel."

Makelaars
Uit een rondgang van BNR blijkt dat de telefoons roodgloeiend staan bij de makelaars. De afgelopen maanden staan de media er bol van: het gaat weer lekker met de woningmarkt en het vertrouwen keert weer terug. sinds 2010 zouden er voor het eerst weer meer optimisten dan pessimisten zijn op de arbeidsmarkt.

De Amsterdamse makelaar Rob van de Steege ziet het sentiment beter worden. "Dat is een goed teken; mensen hebben meer vertrouwen en durven toch de stap te maken. En dat merken we met bezichtigingen en aankoop."

Rente
Belangrijke oorzaak is de lage rente, bevestigt Marco van Noort van FPN Makelaardij. "We zien dat met name lange termijn - tien jaar vast - onder de 4 procent wordt gehandeld voor een hypotheek met hypotheekgarantie. Ik denk dat we nu op 65 procent van het aantal transacties zitten van het normale aantal van de jaren 2006-2007."

Daarnaast wijst Van Noorts collega Jeroen Stoop van Makelaarsland erop dat het kabinet geen grote verrassingen meer in petto lijkt te hebben voor huizenkopers. "De huizenprijzen hebben nu volgens iedereen het laagste punt bereikt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen