Personal Finance14 jan '13 15:15

Woonlasten grote gemeenten licht omhoog

Auteur: Anne-Greet Haars

De woonlasten in de 35 grootste gemeenten van Nederland stijgen met 2 procent. Maar omdat de inflatie 2,75 procent is dalen de kosten voor de burger.

Dat stelt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO), een afdeling van de Rijksuniversiteit Groningen. Tot de stijgende woonlasten behoren de rioolheffing en onroerendezaakbelastingen (ozb).

Tussen 2002 en 2010 stegen de woonlasten vrijwel elk jaar juist harder dan de inflatie.

"De gemeenten hebben deels minder kosten, want in die woonlasten zit ook de afvalstoffenheffing. Je ziet dat die voor veel gemeenten is gedaald, omdat ze lagere kosten aan de belastingbetaler. Maar voor de andere kosten geldt dat niet", vertelt Maarten Allers, directeur van COELO. "Maar ik weet wel hoe het komt. Gemeenten weten best dat burgers niet zitten te wachten op hogere lasten. Politici willen weer herkozen worden en daar houden ze rekening mee."

"Dus de uitgaven zullen omlaag gaan en de burger gaat dat merken aan de voorzieningen. Er komt minder geld voor zaken als cultuur, recreatie en sport."

Hoogste en laagste
Uit de inventarisatie van de onderzoekers blijkt dat van de 35 gemeenten Zaanstad de hoogste woonlasten heeft (785 euro) en Alkmaar de laagste met 545 euro per huishouden. In Den Bosch daalden de woonlasten het sterkst met 4,3 procent, terwijl ze in Deventer juist het meest toenamen (10 procent) voor meerpersoonshuishoudens.

Dat laatste komt doordat er sinds dit jaar in de Overijsselse stad per containerleging wordt betaald voor de afvalverwerking.

Ook in Amersfoort, Haarlem en Sittard-Geleen stijgen de kosten flink. Naast Den Bosch dalen de kosten ook in Amsterdam, Leeuwarden en Tilburg.

Gemiddeld
Gemiddeld betaalt de eigenaar van een huishouden waarin meerdere mensen wonen, dit jaar zo'n 673 euro aan woonlasten. Dat is 13 euro meer dan in 2012. De ozb stijgt met 2,2 procent, de rioolheffing met 2,7 procent en de reinigingsheffing met 1,5 procent.

Gerelateerde artikelen