Personal Finance20 feb '13 12:20Aangepast op 20 feb '13 18:43

'Regierol verzekeraars onder druk door vrije artsenkeuze'

Auteur: Thijs Baas

Directeur Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis heeft niet het recht om van zorgverzekeraars meer geld te vragen dan andere ziekenhuizen. Dat zegt CZ-topman Wim van der Meeren in BNR Paul van Liempt.

Achmea stond wat hem betreft dan ook volledig in zijn recht door te zeggen: 'U krijgt van mij geen contract'. "Dat vindt mevrouw Erbudak helemaal niet leuk en die zegt dat dat een aanslag is op de vrije artsenkeuze. Ik vind dat wat ver gaan."

"Ze wil van Achmea meer geld dan andere ziekenhuizen, maar van ons krijgt niet meer geld dan we beschikbaar hebben. Wij zijn nog volop in onderhandeling. Dat valt nog niet mee, maar Menzis is er ook uitgekomen. Zij praat altijd over de macht van de zorgverzekeraars, dat is wel humor."

Zorg op maat
Wim Groot, zorgeconoom aan de Universiteit van Maastricht, zou het beter vinden als Achmea de gecontracteerde ziekenhuizen bekendmaakt voordat mensen eventueel van zorgverzekeraar wisselen. "Toch heb je als verzekerde de keuze om voor een verzekeraar te kiezen die iedereen contracteert óf een verzekeraar die alleen de goede en goedkope ziekenhuizen contracteert."

Die ontwikkeling juicht Groot toe. "Eigenlijk hebben we dat al. Een 'cq'-polis biedt maar de mogelijkheid om bij twaalf ziekenhuizen. Dat gaat gepaard met een wat lagere premie die je hoeft te betalen, dus dan kun je zelf de keuze maken tussen minder keuzevrijheid en een lagere premie óf volledige keuzevrijheid maar dan iets meer moeten betalen."

Groei beperken
Erbudak besloot als enige het akkoord met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen niet te onderschrijven, waarin is afgesproken om de groei van de zorg te beperken. Maar dat geeft haar volgens Van der Meeren niet het recht om zich te onttrekken aan 'de problemen die de zorgsector collectief moet tackelen'.

De Slotervaart-directrice riep patiënten zelfs op om een petitie te tekenen voor een vrije artsenkeuze, die in een voorgenomen wetswijziging verder zou worden beperkt in het basispakket. "In het regeerakkoord is besloten om de restitutiepolis binnen het basispakket zoveel mogelijk af te schaffen. Dat wil zeggen dat het voor de patiënt niet uitmaakt of de zorgverzekeraar waar hij bij aangesloten is wel of niet een contract met een ziekenhuis heeft", legt Van der Meeren uit.

De regering is van mening dat dat het voor de zorgverzekeraars lastiger maakt om de regierol waar te maken, omdat het sturen van ziekenhuizen er niet makkelijker op wordt. Ook Van der Meeren vindt dat zorgverzekeraars wel de instrumenten moeten krijgen om hun zware verantwoordelijkheid waar te kunnen maken.

Creatieve destructie
De zorg is een beetje een olietanker, meent Van der Meeren, in die zin dat de hervormingen heel langzaam de goede kant op gaan, maar dat er eindelijk wat schot in lijkt te komen. "Met de reorganisatie is tijd gemoeid. Hoe ga je krimpen? De creatieve destructie is heel moeilijk, maar het is wel onze opdracht."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen