Personal Finance18 feb '14 15:24Aangepast op 18 feb '14 16:03

Tegemoetkoming zit er niet in voor pomphouders in grensstreek

Auteur: Thijs Baas

Minister Kamp weigert pomphouders in de grensstreek tegemoet te komen die menen dat ze door de accijnsverhoging per 1 januari in de problemen komen. Dat zegt hij tegen BNR. "Je moet de effecten van die maatregel wel in het goede perspectief zien."

Kamp wil in ieder geval niet op de zaken vooruit lopen. "De verhoging was simpelweg nodig om het gat in de begroting te dichten. We moeten kijken hoe deze maatregel, die per 1 januari is ingevoerd, precies uitpakt. We kunnen half mei zien of onze inschattingen rond het besluit de goede waren of dat we toch iets anders moeten doen. Het geld moet linksom of rechtsom toch opgebracht worden." Van schoten voor de boeg - zoals het verhogen van de motorrijtuigenbelasting - heeft Kamp dan ook geen hoge pet op.

Dan kun je immers bezig blijven, meent de minister van Economische Zaken. Je kunt het nou eenmaal niet iedereen naar de zin maken, zeker niet als het over belastingen gaat. "Als je een andere maatregel neemt is een andere groep weer tegen, dus ik ben ervoor om iedere maatregel goed te doordenken. En als we hem eenmaal genomen hebben, pas weer te veranderen als we zeker weten dat de verandering beter is."

Tegemoetkoming
Dus is het zaak om eerst te kijken hoe de situatie voor de pompen uitpakt. "Een tegemoetkoming bij een verhoging van de bezineprijs met 1,5 cent en de dieselprijs met 4,5 cent zit er niet in. De overheid geeft per jaar 20 tot 24 miljard euro meer uit dan er inkomsten zijn. Daar moeten we rente over betalen en dat legt een steeds groter beslag op de rijksbegroting."

Als die rente stijgt vreest Kamp 'enorme problemen'. "Dat verschil moeten we overbruggen en daar horen bezuinigingen bij de rijksoverheid en beperking op het ambtelijk apparaat bij, maar ook lastenaanpassingen, zolang het nodig en onvermijldelijk is."

Gerelateerde artikelen