Personal Finance18 dec '13 17:55

'Pensioenen dalen met 10 tot 25 procent'

Auteur: Thijs Baas

Het vandaag gesloten pensioenakkoord verdient nog geen voldoende. Dat zegt Tim Burggraaf van pensioenadviesbureau Mercer. "Als de premies uiteindelijk toch niet omlaag gaan, is er met dit akkoord eigenlijk net zo weinig bereikt als met het vorige."

"Er zijn wel negen premiewaarborgen bedacht - wat grotendeels neerkomt op meer inspraak en meer verantwoording - maar de keiharde stok om mee te slaan is er niet, en dit gaat toch om een besparing", zegt Burggraaf. Een opmerkelijk onderdeel van het akkoord is volgens hem dat werknemers de vrijheid krijgen zelf iets te doen aan hun eigen bijdrage, waarbij ze deze ook kunnen gebruiken voor aflossing van de eigen woning.

De uiteindelijke gevolgen van het akkoord voor de pensioenen hangen erg af van de specifieke situatie van mensen, waarschuwt Burggraaf. Over de hele linie zal de achteruitgang, afhankelijk van het salaris en de leeftijd, ergens tussen de 10 en de 25 procent zijn. "En dan moet je daar bij opmerken dat als je nu 64 bent , je je pensioen al bijna hebt opgebouwd en dan heb je voor één jaartje wat minder. Maar als je nu 25 bent en je moet alles nog opbouwen, dan heb je over je hele dienstverband een lagere opbouw."

Verbeteringen
Ten opzichte van het huidige pensioenstelsel gaat de pensioenopbouw verder omlaag, benadrukt Burggraaf, al ziet hij wel verbeteringen ten op zichte van het voorstel dat eerder op tafel lag. "Er wordt daar wel iets van teruggehaald, maar feit is toch dat de pensioenen omlaag gaan. Het tweede wat van belang is, is dat er een positie geschapen wordt voor ZZP'ers, die heel lang buiten de boot gevallen zijn als het gaat om pensioenopbouw, maar nu toch die ruimte krijgen."

"Ik ben zelf rond de veertig, ik ga zelf uit van 69 of 70 jaar. Dat is helemaal niet zo raar, dat doen we nu in Scandinavië ook al. We hebben in 2015 het eerste jaar waarin de pensioenrichtleeftijd mee mag schuiven met de sterftetrend. Dat betekent dat de pensioenrichtleeftijd volgend jaar al naar de 68 gaat."

Gerelateerde artikelen