Personal Finance22 mei '13 17:27Aangepast op 22 mei '13 19:40

'Zorgverzekeringskas op grote schaal geplunderd'

Auteur: BNR Webredactie

Een netwerk van artsen fraudeert voor miljoenen en de opsporingsdiensten doen niks. Dat schrijft RTL Nieuws. De nieuws baseert zich op een frauderapport van verzekeraar DSW.

Volgens RTL zou een netwerk van artsen en handlangers onder meer ten onrechte cosmetische behandelingen in een privékliniek als medische zorg te declareren. "Dat is fraude, dat hebben we geconstateerd en we hebben de betalingen stopgezet. We gaan proberen het geld terug te krijgen, desnoods via de rechter”, dat zegt Chris Oomen, directeur van DSW.

Netwerk met arts
Oomen nuanceert het verhaal van RTL Nieuws deels. “We hebben het over een netwerk waar ook een arts in zit en niet over een netwerk met artsen.”

DSW vermoedt wel dat het om een miljoenenzwendel gaat, omdat dit netwerk niet alleen fraudeert met medisch specialistische zorg, maar ook met geld uit de geestelijke gezondheidszorg en de persoonsgebonden budget.

Fiod doet niets, OM wel
De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst is hiervan op de hoogte gebracht, maar ze grijpt volgens DSW niet in. “Wij vinden de houding van de Fiod, met wie wij een aantal keer hebben gesproken, bijzonder lankmoedig. Zij zijn voortdurend aan het discussiëren met elkaar.”

Het Openbaar Ministerie neemt de zaak daarentegen heel serieus, zegt Oomen. “Daar zit een officier die hier verschrikkelijk veel aan doet, maar ze heeft gewoon een veel te kleine capaciteit.”

Gerelateerde artikelen