Personal Finance28 jan '13 11:09

Hypotheekschuld voor het eerst gedaald

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse huishoudens hebben in november meer aan hypotheekschuld afgelost dan dat aan hypotheken werd afgesloten, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

De totale hypotheekportefeuille van banken kromp met ruim 160 miljoen euro. Het is voor het eerst sinds de eerste meting in 2003 dat een netto aflossing van hypotheekschuld zichtbaar is.

Sterke afname hypotheken
De hypotheekverstrekking aan huishoudens daalde al enige tijd, maar deze lag elke maand nog altijd hoger dan het afgeloste schuldbedrag. Volgens DNB is de vraag naar hypotheken sterk afgenomen als gevolg van de economische neergang en de slechte situatie op de huizenmarkt. Ook de aangescherpte regels voor hypotheekverstrekking spelen een rol.

Netto-toename
In december constateerde de centrale bank opnieuw een netto-toename van de hypotheekportefeuille van 900 miljoen euro. Die maand werden relatief veel hypotheken afgesloten, omdat een groot aantal huizenzoekers nog voor nog vóór de beperking van de hypotheekrenteaftrek in het nieuwe jaar een huis wilde kopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen