Personal Finance15 apr '13 06:24

'Pensioenuitkeringen gaan fors omlaag'

Auteur: BNR Webredactie

Als er de komende twee maanden geen aanvullend sociaal akkoord over pensioenen wordt gesloten, dan gaan pensioenuitkeringen op termijn fors omlaag. Daarvoor waarschuwen de ondernemingsraden van twintig grote bedrijven.

De ondernemingsraden van bedrijven als Albert Heijn, Douwe Egberts, Etos, Heineken, KPN, NS en PostNL keren zich tegen het kabinetsplan om de pensioenopbouw te verlagen.

In het sociaal akkoord is afgesproken dat het maximale opbouwpercentage voor het pensioen met 0,4 procent wordt verlaagd. Bovendien kunnen werknemers met een inkomen hoger dan 100.000 euro per 1 januari 2015 niet langer fiscaal vriendelijk voor hun pensioen sparen.

Extra belasting
Volgens de verenigde bedrijven betekent een uitvoering van de plannen dat ‘in slechts enkele jaren tijd’ de pensioenopbouw met zo’n 25 procent wordt verlaagd. Fred Smit, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van Ahold, vertelt op BNR: "We hebben nu een opbouwpercentage van 2,15 procent, dat mag je fiscaalvriendelijk per jaar sparen. In het sociaal akkoord gaat dit met 0,15 procent naar beneden."

Dat betekent dat van de 8 miljoen werkende Nederlanders - onder wie 7 miljoen met aanvullende pensioenopbouw - de pensioenopbouw daalt met 23 procent. "Als je 40 bent heeft het relatief minder effecten. Als je rond de 50 bent, betekent het dat je 10 procent minder pensioen opbouwt."

Uitholling
"Een gevolg is weliswaar dat we met elkaar ook iets minder pensioenpremie betalen en daar zit hem ook de kneep: De overheid heeft, als ze deze uitholling doorvoert, het voordeel dat wij maandelijks 30 tot 100 euro extra loon ontvangen", schrijft Erik Kok, voorzitter pensioenwerkgroep Centrale OR Ahold Nederland, namens de twintig bedrijven.

Kok: "Wie minder pensioenpremie betaalt houdt meer loon over. De overheid oogst daar de belasting van en kan zo haar eigen tekort verminderen. Maar de gevolgen zijn voor ons onacceptabel. Voor iemand van 25 kost dat een kwart van zijn pensioen. Voor iemand van 50 kost het nog altijd tien procent."

FNV: hard bezig
Hebben werkgevers en werknemers een fout gemaakt in het sociaal akkoord? Volgens Ton Rolvink, pensioenbestuurder van vakcentrale FNV niet: "In het sociaal akkoord is afgesproken dat wij gaan kijken naar een opbouwpercentage van 2 procent. We hebben nog tot 1 juni de tijd om met alternatieven te komen. Er is geld beschikbaar voor gesteld: 250 miljoen. Dus we zijn echt hard bezig op te komen voor onze jongeren."

Sociale brief
De minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher, schreef in een brief aan de Tweede Kamer 'dat het kabinet het van belang acht de ambitie ten aanzien van de pensioenhoogte in te perken'. "Het is een maatschappelijk aanvaarde norm dat met veertig jaar werken iedereen redelijk in staat moet zijn om een pensioen bij elkaar te sparen van 70 procent van het gemiddeld verdiende loon."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen