Personal Finance23 apr '13 16:28

Geld maakt toch niet gelukkig

Auteur: Marjan van den Berg

Ze zijn jong, ze zijn slim. En geld verdienen vinden ze niet zo belangrijk. Dat is de conclusie van een onderzoek dat Price Waterhouse Coopers (PwC) deed onder 44-duizend van zijn eigen werknemers, geboren tussen 1980 en 1995.

Deze groep werknemers, Millennials genoemd, kiest vaker voor opleiding, ontwikkeling, flexibiliteit en werken in het buitenland. Ook zeggenschap over vrije tijd wordt belangrijk gevonden, zegt Gijs van Bussel, partner bij PwC en hoogleraar Strategisch Personeelsmanagement aan de Nyenrode Business Universiteit. "Ik denk dat ze een andere invulling geven aan een succesvol leven. Ik denk dat een succesvol leven voor deze mensen wat anders is dan een succesvolle carrière."

Zo vindt 71 procent van de jonge medewerkers dat de werklast te veel vraagt van het privéleven, tegen 63 procent van de werknemers die vóór 1980 geboren zijn. Ook zouden jonge mensen vaker op afwijkende uren en/of thuis willen werken. 37 procent van de Millennials wil graag internationale klussen doen, tegenover 30 procent van hun oudere collega's.

Voor deze groep is hard werken tegen hoge salarissen niet meer het hoogst haalbare. "Ik ben meer van de oude stempel: hard werken en misschien wel daardoor je familie af en toe vergeten. Ik denk dat deze mensen heel erg gericht zijn op hun sociale netwerk." Een minder goed salaris nemen zij volgens Van Bussel op de koop toe.

Klik hier voor een pdf van het PwC-rapport.

Gerelateerde artikelen