Personal Finance14 mei '13 15:25Aangepast op 14 mei '13 17:02

Onbezorgde oude dag? Verzilver je huis!

Auteur: Pieter van den Akker

Steenrijk maar zonder centen: dat is wat veel ouderen overkomt. Ze hebben een afbetaald huis, maar een klein pensioen. Steeds meer ouderen willen daarom geld uit hun huis halen om zorg in te kopen of hun pensioen aan te vullen.

Ze willen simpelweg hun huis 'verzilveren'. En woonminister Blok vindt dat een goed idee, zo bleek dinsdag bij de publicatie van het rapport 'Eigen haard is zilver waard' van de Taskforce Verzilveren. Kern van het rapport: gebruik de overwaarde van je huis vandaag en niet pas morgen.

Verantwoorde keuze
"Ik vind het heel goed dat een groot aantal partijen met elkaar in kaart heeft gebracht hoe je op een verantwoorde manier een verzilveringsproduct kunt vormgeven: een product waarmee mensen geld vrij kunnen maken uit hun huis."

Een huis is voor veel mensen meer dan simpelweg een product, maar iets waarin ze met veel liefde wonen. Een van de opties om te verzilveren, is het te verkopen en er als huurder te blijven wonen. Daar zullen ze wel van schrikken, niet waar? Blok in gesprek met verslaggever Harmen van der Veen: "U zegt dat veel mensen schrikken, maar de vertegenwoordiging van Vereniging Eigen Huis gaf aan de andere kant aan dat 'ie per jaar wel honderdduizend telefoontjes krijgt van mensen die juist interesse hebben. Volgens mij is de opgave dus: zorg dat de mensen goede voorlichting hebben, weten wat wel en niet verantwoord is en op die manier zelf een verantwoorde keuze kunnen maken."

Woekerpolis
Het taboe moet er ook een beetje vanaf, gelooft de minister. "Je kunt dat doen door er voor te zorgen dat mensen, wanneer ze zo'n stap maken, fatsoenlijke informatie krijgen en dus niet in een soort woekerpolis terechtkomen. Op die manier kan je er voor zorgen dat mensen met vertrouwen en weloverwogen de keuze maken om wat te lenen op basis van hun huis of hun huis verkopen en het terughuren."

De aanbevelingen kunnen de oud-directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, Paul Schnabel, wel bekoren. Hij zegt voor de BNR-microfoon: "Ik denk dat het mensen ruimte geeft iets te doen met hun huis, op een manier die er nu nog niet is. Iets te doen met hun bezit dat in veel gevallen veel geld waard is en waar mensen niks mee kunnen."

Zorg voor eigen rekening
Eigenlijk zijn de regelingen die nu voorgesteld worden door de Taskforce bedoeld om mensen meer flexibiliteit en financiën te geven, stelt Schnabel vast. "Terwijl je er gewoon blijft wonen, geld uit het huis trekken dat je kan gebruiken om je inkomen op te hogen of straks zorg te kopen als je het nodig hebt", zo omschrijft hij de voordelen. "Mensen beseffen zo langzamerhand wel dat zorg meer voor eigen rekening gaat komen in de toekomst."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen