Personal Finance21 jan '13 11:26Aangepast op 21 jan '13 18:02

Beleggen: alleen voor koelbloedige liefhebbers

Auteur: Marjan van den Berg

Is 2013 een goed instapmoment, of een jaar om weg te blijven van de beurs? Wie belegt, moet in ieder geval tegen zijn verlies kunnen.

Op de eerste dag van de Personal Finance Week ontving Paul van Liempt in de BNR Truck in Rotterdam Peter Verhaar, oprichter van Alex Beleggingsbank, Jaap van Duijn, belegger en econoom, en Janneke Willemse, hoofdredacteur van Belegger.nl.

2013
Kunnen beleggers nog een beetje optimistisch kunnen zijn over 2013? Zoals het hoort, zijn de meningen hierover verdeeld.

Willemse denkt dat we een betere tijd tegemoet gaan. "Dat betekent niet dat het in een rechte lijn omhoog zal gaan, maar als je de top gehad hebt, komt er ook weer een dal en dat is natuurlijk een prachtig instapmoment.

Verhaar is heel wat pessimistischer. "In 2012 heb je die reddingsacties gezien van de centrale bank. Die hebben echt een enorme opluchting gegeven. Ik denk dat 2013 wel eens een echte kater kan opleveren voor beleggers. Want de rekening moet nog steeds betaald gaan worden."

Euro
Volgens Van Duijn gaat het weliswaar iets beter met vooral de Amerikaanse economie, maar "het probleem van de euro blijft als een zwaard van Damocles boven de markten hangen en je weet niet wanneer en hoe dat tot een uitbarsting gaat leiden".

62% van de ondernemers zegt in de BNR Businesspoll niet te gaan beleggen in 2013. Volgens Verhaar steken de ondernemers hun geld liever in hun eigen zaak, en terecht. "Als je op dit moment ergens geld wilt verdienen, kun je het beter met je eigen zaak doen dan op de beurs."

Sommige ondernemers gaan met de kunst van het beleggen niet handig te werk, zegt Willemse. "Ik spreek vaak ondernemers die met hun onderneming weloverwogen risico's nemen en vervolgens het geld dat zij daarmee verdienen in één klap in één aandeel gooien en dus eigenlijk met dat geld gaan gokken op de beurs." Zij vindt het dan ook positief dat veel ondernemers liever van de beurs wegblijven.

Van Duijn is het daarmee eens. "Veel mensen doen er goed aan om nooit te beleggen. Je moet tegen je verlies kunnen als je gaat beleggen."

Verhaar: "Wat ik in mijn tijd bij Alex merkte, was dat als er verlies genomen werd, dan namen ze verlies op de fondsen die het 't best hadden gedaan. De slechtste fondsen bleven achter in de portefeuille, waardoor het chagrijn eigenlijk nog groter werd. Het is heel moeilijk om als particulier zelfstandig te beleggen. Je moet er echt uit het goede hout voor gesneden zijn."

Obligaties
Maar waar steek je het beste je geld in? In elk geval niet in obligaties, zegt Verhaar. Naast aandelen ziet hij veel in onroerend goed. "Veel mensen kunnen beter op een hypotheek aflossen dan dat ze beleggen in aandelen."

Ook Van Duijn vindt het geen goed moment om in obligaties te beleggen. "De rente op staatsleningen is het laagste sinds niet 200 jaar, niet 400 jaar, maar 2000 jaar. Ga je dan in obligaties beleggen? Het antwoord is nee."

Indexbeleggen of actief beleggen?
Willemse: "Het enige wat je met indexbeleggen echt zeker weet, is, doordat er toch iets aan kosten afgaat, ook al zijn ze lager, dat je net dat gemiddelde niet haalt. Alleen al daarom vind ik actief beleggen leuker."

Voor actief beleggen moet je wel tijd maken en je huiswerk doen, waarschuwt Verhaar. "Als je dat niet hebt, en je moet kiezen tussen index- of beleggingsfondsen, dan kies ik liever voor indextrackers omdat ik nog steeds vind dat beleggingsfondsen te weinig transparant zijn over hun kosten."

Van Duijn: "Het moet ook leuk zijn. Ik beleg 50 jaar, in aandelen. En het is hartstikke leuk. Dat compenseert zoveel. En in sommige bedrijven wil ik gewoon niet beleggen. Die zitten wel in die index, dus weg ermee. Ik ben voor actief beleggen. Niet al teveel spreiden, gewoon kiezen."

Gerelateerde artikelen