Personal Finance28 apr '16 11:32Aangepast op 28 apr '16 12:02

'Werkende Nederlander komt er steeds bekaaider van af'

Auteur: Thijs Baas

Alleen een gelijk speelveld tussen zzp'ers en werknemers kan zorgen voor structureel hogere lonen, meent Maurice Limmen, voorzitter van de vakbond CNV. De afgelopen jaren stegen de bedrijfswinsten wél, maar de lonen niet of nauwelijks, blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank. 

Foto: ANP
Foto: ANP (ANP)

De belangrijkste constatering is volgens Limmen dat de werkenden er steeds bekaaider afkomen ten opzichte van de werkgevers. "En daar moeten we met zijn allen wat aan doen; het is niet alleen een gesprek tussen werkgever en werknemer, het is ook een politiek probleem. Zolang we geen gelijk speelveld hebben, blijf je deze oneigenlijke concurrentie tussen werkenden houden. Dat is uiteindelijk niet goed voor de economie en ook niet goed voor de samenleving. "

 

Meest urgent is volgens Limmen het rechttrekken van de achtergestelde positie van veel zzp'ers. "Het gaat er dus om dat we er in Nederland voor zorgen dat dit niet alleen het probleem is van een vakbond aan de onderhandelingstafel, maar dat we constateren dat het een maatschappelijk probleem is. We moeten ervoor zorgen dat de opkomst van zzp'ers er niet voor zorgt dat overal het loon onder druk wordt gezet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen