Verzekeraars waarschuwen voor malafide autoruitreparateurs
Veel autoruitreparateurs beduvelen de kluit, daarvoor waarschuwen verzekeraars. De reparateurs laten hun klanten dubbel betalen, doordat automobilisten rekeningen moeten betalen die al door de verzekeraar voldaan zijn.
Volgens Rudy Buis van het Verbond van Verzekeraars, zijn er zeker tientallen signalen binnengekomen van deze verdachte praktijken. Het gaat mis omdat de autoruitreparateurs dubbel factureren. "Het zijn veelal kleine herstelbedrijven die opereren vanaf grote parkeerplaatsen. Zij bieden aan de ruit te repareren. Dat doen ze ook. Zij claimen de kosten bij de verzekeraar maar sturen de automobilist ook nog een rekening van enkele tientallen euro’s."
Veel autoreparateurs werken vanaf parkeerplaatsen. Als zij een ruit repareren, melden ze daar vaak bij dat het om een kostenloze reparatie gaat. De rekening gaat naar de verzekeraar, die de rekening zou moeten betalen. "En dat is ook wat de verzekeraar doet. Maar veelal een paar jaar later, krijg je alsnog een rekening, waarop staat de je binnen vijf dagen moet betalen, omdat de verzekeraars niet alles zou hebben vergoed. En dat is dan niet zo", zegt Buis.
Sommige gedupeerde automobilisten zijn naar hun verzekeraar gestapt, om te controleren of en wat er mis was gegaan. "Daaruit bleek dat de verzekeraar wel degelijk de hele rekening had voldaan en dat er dus gewoon sprake was van een valse factuur."
Achteraf pas te herkennen
Automobilisten kunnen vooraf vaak niet zijn dat het om 'foute' autoruitreparateurs
gaat. Dat wordt pas duidelijk als er alsnog een factuur binnenkomt. "Het
gaat vaak om facturen van enkele tientallen euro’s, waarbij ook wordt gezegd
dat binnen vijf dagen betaald moeten worden, omdat er anders incassokosten bij
komen. [...] Als je een dergelijke factuur krijgt, kun je er van uit gaan dat
er niets van klopt. Dan kun je het beste het herstelbedrijf vragen om een
afwijzing van de verzekeraar te tonen. Als het bedrijf dat niet kan, is er
sprake van oplichting.”
Het Verbond van Verzekeraars gaat geen stappen ondernemen tegen de sjoemelende herstelbedrijven, ondanks de meldingen van benadeelde consumenten. "Wij zijn hierin niet benadeelde partij, dat zijn de verzekerden", zegt Buis. "Door dit openbaar te maken, hebben in ieder geval al een eerste stap gezet. We hopen nu dat er ook bij de fraudehelpdesk veel meldingen binnen komen, zodat we ook beter zicht krijgen op om hoeveel bedrijven het precies gaat en dat we er actie tegen kunnen ondernemen."