Personal Finance23 sep '13 10:40

Bijna helft Nederlandse automobilisten oververzekerd

Auteur: BNR Webredactie

Bijna de helft van de Nederlandse automobilisten is oververzekerd. Van de 7 miljoen particuliere personenauto's is ruim 3,2 miljoen verzekerd tegen een te hoge dekking.

Image

Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van autoverzekeraar Allsecur.

Veel mensen zijn als het ware slapend verzekerd doordat de prikkels ontbreken om te switchen, zegt Erik Landwaard van intromart GfK. "Terwijl er best veel te halen is, dat blijkt hier wel uit. Er zijn twee mogelijkheden: je kunt naar een andere maatschappij gaan, zeker omdat er veel aanbiedingen zijn, of je kiest voor een lagere dekking. en dat kan zomaar een paar honderd euro per jaar schelen."

Oververzekerd
Op jaarbasis geven automobilisten ruim 550 miljoen euro te veel uit aan hun verzekering. Dat komt volgens de onderzoekers vooral doordat de dekking niet meer past bij de leeftijd van de auto's. Dat speelt vooral een rol bij auto's die ouder zijn dan 6 jaar. Twee derde van de Nederlandse auto’s van 6 jaar of ouder is oververzekerd.

Van de auto's die tussen de 6 en 9 jaar oud is, is 68 procent nog volledig casco verzekerd, terwijl eigenlijk een beperkte cascodekking voldoende zou zijn. Van de auto’s van 10 jaar of ouder is 25 procent all risk verzekerd en 43 procent beperkt casco terwijl deze auto’s voldoende gedekt zijn met de laagste en dus goedkopere WA-dekking. Die klanten betalen dus een hoge premie terwijl de auto inmiddels een lage dagwaarde heeft.

Bron: Allsecur


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen