Personal Finance12 mei '16 11:54

Mannen frauderen vaker dan vrouwen

Auteur: Sam de Voogt

Bijna 70 procent van de fraudeurs is een man, zo blijkt uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars. De schade loopt jaarlijks tot in de honderden miljoenen euro's.

"Ze kennen in ieder geval minder schroom om verzekeraars op te lichten", zegt woordvoerder Rudi Buis van het Verbond over het mannelijke aandeel onder de fraudeurs. De meeste fraude komt voor bij motorrijtuigen, zoals autoschade. Daarna volgen brandverzekeringen (waterschade, inbraak of brand), aansprakelijkheidsverzekeringen en reisverzekeringen.

Volgens Buis varieert het soort fraude van heel klein naar heel groot. "Je hebt de welbekende zonnebril die wordt geclaimd terwijl die helemaal niet is gestolen of kwijtgeraakt op reis, maar ook de extreme gevallen zoals fraude bij levensverzekeringen dat mensen om het leven worden gebracht voor tonnen premie."

100 euro per huishouden per jaar
Met het onderzoek hoopt het Verbond een beter beeld te krijgen van wie fraudeert en waarmee gefraudeerd wordt. Volgens Buis zijn er twee soorten fraudeurs: "De gelegenheidsfraudeur, die liegt over de waarde van zijn televisie of bank na een inbraak, en de professionele fraudeur die op verschillende en ingenieuze manieren de verzekeraar constant oplicht."

Het Verbond spoort jaarlijks voor zo'n 100 miljoen euro aan onterechte premies op, maar dat is slechts een deel van het totaal. Gedacht wordt dat het jaarlijks om honderden miljoenen euro's gaat, zo'n 100 euro jaarlijkse premie per huishouden. Bij de verschillende verzekeraars werken inmiddels vierhonderd fraudecoördinatoren, maar het gaat niet alleen om mankracht. Buis: "We moeten ook slimmer worden, meer streetwise. Want ook de fraudeurs worden steeds slimmer."

Gerelateerde artikelen