Peter Verhaar30 jun '14 06:39Aangepast op 30 jun '14 07:47

Column Peter Verhaar | Financieel kolonialisme

Auteur: Peter Verhaar

Met het Amerikaanse ministerie van Justitie valt niet te spotten. De Amerikanen weten precies waar ze wetsovertreders moeten pakken, namelijk in de portemonnee. En geen moralistische praatjes of opgestoken vingertjes, nee u gaat betalen en dan geen symbolische bedragen, maar bedragen die echt pijn doen.

Peter Verhaar
Peter Verhaar

Vandaag zal bekend worden dat de grootste bank in Europa BNP Paribas een boete van 6,5 miljard euro krijgt omdat haar Zwitserse vestiging zaken heeft gedaan met landen die op de zwarte lijst van Amerika staan. Het is een grote boete, maar het zal de bank niet doen omvallen. Het is bruto 1 maal de jaarwinst en met een eigen vermogen van 90 miljard kan BNP het wel betalen. Het is niet de eerste keer dat de Amerikanen boetes uitdelen voor dit vergrijp. Inmiddels zijn acht Europese banken bestraft, waaronder ABN AMRO, boete 370 miljoen en ING, boete 450 miljoen.

Vanuit Europa begint de kritiek aan te zwellen en inmiddels hebben Danièle Nouy, voorzitter van bankentoezicht en zelfs de Franse president Hollande zich in de discussie gemengd. De boetes zouden het financiële systeem in Europa in gevaar brengen en de transacties van de Zwitserse dochter waren niet in strijd met de Zwitserse of Franse regelgeving. De grondslag voor de veroordeling is het feit dat BNP een Amerikaanse bankvergunning heeft en die wil zij niet kwijt. Niet alleen omdat zij actief in de VS wil blijven, maar belangrijker, omdat de dollar nog altijd dé valuta is waarin het overgrote deel van de internationale handel plaatsvindt en die dollar-clearing uiteindelijk via de Amerikaanse vestiging loopt.

Ik kan de boete nog wel volgen, maar nu wil Justitie BNP ook voor één jaar uitsluiten van de dollar-clearing. Dit is ernstig, want dan bemoeit de VS zich ingrijpend met het businessmodel van Europese banken. Dat gaat veel te ver en gaat het lijken op 'financieel kolonialisme' zoals onlangs een oud-Fortis bankier in het Financieel Dagblad schreef. In 2008 hebben de grote Amerikaanse zakenbanken volstrekt waardeloze producten verkocht aan Europese banken en pensioenfondsen. Hoe lang laat Europa dit ongestraft? Het wordt de hoogste tijd we terugslaan en Nederland kan het voortouw nemen.

Vorige week werd overduidelijk dat de Amerikaanse zakenbanken Vestia hebben uitgezogen, maar dat zij zich niet hoeven te verantwoorden voor de Parlementaire Enquête-commissie. Ik zeg: trek hun vergunning voor 5 jaar in. Want ik hoef u toch niet te vertellen wie er straks op de eerste rang zitten om de financieel buitengewoon aantrekkelijke klus te klaren om de Staat te helpen Reaal te verkopen en de beursgang van ASR te verzorgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen