Politiek13 mei '15 16:02Aangepast op 13 mei '15 17:44

Bussemaker bereid te praten over meer geld voor scholen

Auteur: Pieter van den Akker

Minister Bussemaker wil van de grote steden precies horen wat hun financiële problemen zijn nu hun leerlingenaantallen fors groeien. Vanmorgen trokken onderwijswethouders uit Den Haag en Amsterdam hierover op BNR aan de bel. De Rijksbijdrage wordt steeds lager, terwijl in de steden meer kinderen naar school moeten. 

Foto: ANP
Foto: ANP

"Ik ben graag bereid om er naar te kijken, maar dan wacht ik op de signalen van de steden. Het is van belang dat alle leerlingen in Nederland goed onderwijs krijgen", reageert minister Jet Bussemaker voor de microfoon van verslaggever Jaap Jansen.

Nieuwe gebouwen nodig
De Haagse wethouder Van Engelshoven heeft voorgerekend dat we de komende jaren 236 extra lokalen nodig hebben en dat er dus nieuwe scholen gebouwd moeten worden. “Daar krijgen gemeenten ook geld voor”, zegt Bussemaker daarop. “Wij voeren een motie, de wens van de Kamer, uit: de motie-Buma die ook is opgenomen in het regeerakkoord. Die lijn volg ik en ik ga kijken waar de wethouders verder mee komen.”

“Uitgangspunt is dat wij voor alle kinderen onderwijs financieren. In de ene regio is er krimp, in de andere regio is er groei."
 

Goed onderbouwen
Volgens de onderwijswethouders lijden de grote steden onder de globale regeling voor het hele land. Bussemeker: "Er zijn ook een heleboel punten waar grote steden extra middelen voor krijgen. Dus ze moeten dat maar eens heel goed onderbouwen."

Volgens D66-Kamerlid Paul van Meenen moet het budget voor onderwijshuisvesting beter worden verdeeld tussen kleine gemeenten en de grote steden.

Dekker heeft in januari 256 miljoen euro weggehaald uit het budget voor onderwijshuisvesting omdat gemeenten in het verleden 300 miljoen euro lieten liggen, zegt Van Meenen.

Gerelateerde artikelen