Politiek5 jan '16 12:30

'Politiek krediet Van der Steur nadert nul'

Auteur: Thijs Baas

Professor George Maat laat het er niet bij zitten. Maat werd door minister Van der Steur van Justitie uit het team gegooid dat de slachtoffers van vlucht MH17 identificeerde. Dat gebeurde nadat hij daar een lezing over had gehouden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Van der Steur noemde Maats optreden daarbij ongepast en onsmakelijk. Later bleek dat daar geen sprake van was. Maat is duidelijk over wat hij wil van Van der Steur, zegt hij op BNR. Mocht Van der Steur niet met openbare excuses komen, dan overweegt hij juridische stappen. Al heeft hij een voorkeur voor een afhandeling in de Tweede Kamer omdat dat veel sneller en dwingender is. 

 

Problemen
En weer zit Ard van der Steur dus in de problemen; dit keer omdat hij vorig jaar keihard oordeelde over professor George Maat, die een lezing had gehouden over zijn werk als anatoom bij de identificatie van MH17-slachtoffers. Maar mogelijk is de minister veel te voorbarig geweest. "Hij zou gewoon excuses moeten aanbieden en zeggen dat hij te vlug geweest is bij zijn eerste reactie. Én hij zou officieel eerherstel moeten geven", zegt Maat tegen BNR.

Het heeft er alle schijn van dat minister Van der Steur zijn eigen straatje probeert schoon te vegen ten koste van 'een Nederlands burger' door feiten rond de uitlatingen van Maat over het onderzoek naar MH17 verborgen te houden. Van der Steur heeft daarom heel wat uit te leggen aan de Tweede Kamer, vindt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Feitenrelaas
Van der Steur lijkt in ieder geval doelbewust een feitenrelaas te hebben gemanipuleerd om zichzelf vrij te pleiten, zo stelt Sjoerdsma. Professor Maat werd na zijn lezing uit het Rampen Identificatie Team gezet. Maar uit een politieonderzoek over de kwestie komt een veel milder beeld naar voren over zijn rol. Het is een onderzoek dat alleen vertrouwelijk mocht worden ingezien door Tweede Kamerleden. Voor Maat gold die geheimhouding niet, hij heeft het rapport vorige maand in zes uur tijd overgepend op het politiebureau in Den Haag. 

 

In het rapport wordt onder meer gesteld dat "het ontbreekt aan duidelijke kaders, afspraken en criteria met betrekking tot het geven van lezingen en gebruik van beeldmateriaal". Volgens Maat heeft minister Van der Steur een loopje genomen met de waarheid. En ook D66-Kamerlid Sjoerdsma vermoedt dat de minister George Maat onder de bus heeft gegooid: "Het heeft er alle schijn van dat deze minister te snel heeft gereageerd."

Tweede Kamer
Kwalijk vindt Sjoerdsma het dat Van der Steur zijn standpunt heeft herhaald in de Tweede Kamer. "Maar hij heeft dat allemaal gedaan zonder de feiten te kennen. Uit het feitenrelaas blijkt eigenlijk dat professor Maat had moeten worden vrijgesproken." Volgens Sjoerdsma - en ook het CDA - heeft Van der Steur heel wat uit te leggen. "Want zijn politieke krediet nadert zo langzamerhand wel nul."


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen