Politiek8 jan '16 12:01

Marcouch: Van Aartsen, stop met legitimeren van deze ideologie

Auteur: Marjan van den Berg

Het is ernstig dat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen wijkpatrouilles door de As Soennah-moskee prima vindt, zegt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch in een vurig betoog op BNR.

ANP
ANP

Marcouch diende eerder een motie in om het salafisme te verbieden. Van Aartsen zei eerder deze week op BNR: "Ik heb er zelf persoonlijk helemaal nul-komma-nul, niks mee. Maar mensen kun je niet om hun geloofsbeleving aanpakken. De essentie van onze grondwet is dat er vrijheid van godsdienst is, vrijheid ook van meningsuiting."

Den Haag zette tijdens Oud en Nieuw vrijwilligers van de As Soennah-moskee in om de openbare orde in de Schilderswijk te bewaren. Marcouch zegt over deze keus van Van Aartsen: "Hij moet in ieder geval stoppen - en dat geldt voor alle burgemeesters die dat soort samenwerkingsverbanden hebben - ze te legitimeren door ze bijvoorbeeld partner te laten zijn in het organiseren van de openbare orde. Hij moet stoppen met het subsidiëren van deze ideologie. Ik vraag me af of Van Aartsen, of welke andere burgemeester, het in zijn hoofd zou halen om bijvoorbeeld verenigingen van de PVV te subsidiëren. Dat zou niemand in zijn hoofd halen, terwijl de salafistische organisaties als ideologische bewegingen veel erger zijn dan de PVV."

Superieur
Volgens Marcouch hebben salafistische organisaties een streven dat in strijd is met de wet. Hij somt voorbeelden op: "Bevolkingsgroepen wegzetten omdat ze geen salafist zijn. Zij voelen zichzelf superieur. Een van de salafistische leiders in Nederland schrijft mij in een brief: 'De salafist is verheven boven de wolken, boven ieder ander'. Haatzaaien! Anti-democratie! En bovendien zweren zij geweld niet af."

Volgens Marcouch, die naar eigen zeggen zelf als jongen in de verleiding kwam te radicaliseren, gaan salafisten ver. "Bijvoorbeeld in hun preken, in hun lezingen. Ze krijgen bijvoorbeeld al kinderen van vijf jaar over de vloer die ze onderwijzen dat joden niet deugen, dat moslims die geen salafist zijn, niet deugen, dat dit eigenlijk niet hun land is, maar dat zij in een soort ballingschap leven en dat de droom die ene islamitische staat is."

Haatzaaien
Volgens Marcouch houdt de islamitische gemeenschap zich veel te stil over dit onderwerp. "Ik denk dat ze hetzelfde probleem hebben als Van Aartsen: wel het probleem zien, wel voelen, maar toch een soort onvermogen hebben om het te benoemen."

Gerelateerde artikelen