Politiek25 jan '16 13:12

Nationale Politie zet noodgedwongen mensen zonder VGB in

Auteur: Thijs Baas

De Nationale Politie kan medewerkers die zonder de juiste papieren in een vertrouwensfunctie werkten, niet missen. Voor een deel van hen heeft de korpsleiding een uitzondering gemaakt, zodat zij toch hun werk kunnen blijven doen. Zonder dat ze daarbij overigens nog beschikken over de juiste Verklaring van geen Bezwaar.

Dat schrijft minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer. Het ontbreken van de juiste integriteitsverklaring kwam aan het licht door de affaire met politiemol Mark M. Die kon in geheime onderzoeken kijken, zonder dat hij daar toestemming voor had. Het veiligheidslek bleek veel groter: 118 politiemedewerkers bleken ook zonder de juiste verklaring bij gevoelige dossiers te kunnen.

Die groep is sinds 1 december vorig jaar ander werk gaan verrichten. Maar dat zorgt nu voor problemen, want een deel van hen is onmisbaar, schrijft de minister. Het is volgens de korpsleiding "vanuit operationele noodzaak te risicovol om deze medewerkers niet langer in te zetten." Veiligheidsdienst AIVD is op dit moment bezig om alle 118 medewerkers alsnog voldoende te screenen.

Politiemol Mark M. kon vier jaar lang ongestoord zijn gang gaan. De man wordt ervan verdacht dat hij politie-informatie verkocht aan criminelen. Van der Steur laat aan de Tweede Kamer weten dat M. in totaal "ruim 100 strafrechtelijke onderzoeken in de politiesystemen heeft bekeken." Bij tien van die onderzoeken is sprake van "mogelijke indicaties voor schade aan het betreffende onderzoek."

Gerelateerde artikelen