Politiek1 okt '15 13:00

Van der Steur krijgt ervan langs

Auteur: BNR Webredactie

In de Tweede Kamer geeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) tekst en uitleg over de affaire rond de geënsceneerde foto van Volkert van der Graaf. De minister wordt in het debat hard aangepakt.

ANP
ANP

De foto werd vorig jaar gepubliceerd, vlak na de vrijlating van Van der Graaf, en was met medeweten van de autoriteiten in scène gezet. Dat laatste kwam vorige week aan het licht, maar Van der Steur zei dat niet tegen de Kamer. De oppositie begrijpt daar niets van, omdat het Openbaar Ministerie wel degelijk op de hoogte was.

Vooral oppositiepartijen, maar ook coalitiepartij PvdA, hebben veel kritiek op de rol en het optreden van Van der Steur. Hij gaf deze week al toe dat hij fouten heeft gemaakt.

“Nog een incident kan deze minister van V&J zich niet veroorloven”, zegt D66-Kamerlid Magda Berndsen.

PvdA'er Jeroen Recourt vindt dat het vertrouwen in het ministerie een flinke deuk heeft opgelopen. "De diensten werken weer niet goed samen, ze delen cruciale informatie weer niet. De minister staat in zijn hemd.'' Volgens Recourt had de minister het juist in deze gevoelige kwestie beter moeten doen. "Hij was niet voorzichtig. Hij deelde de informatie die hij had niet met de Tweede Kamer. Dat kán niet.''

VVD
Ook de partij van Van der Steur, de VVD, krijgt veel kritiek over zich heen tijdens het debat. De VVD hamerde tijdens de verkiezingscampagne op de veiligheid. Politiek verslaggever Jeroen Stans: “De partij profileert zich altijd graag als de partij voor de veiligheid. Eerder is al gezegd door de Kamer: ‘Vijf jaar VVD op het ministerie van Veiligheid en Justitie is vijf jaar puinhopen’.”

SP, CDA, D66, PVV en ChristenUnie vragen zich af of Van der Steur wel in staat is om de noodzakelijke veranderingen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie in goede banen te leiden. Groep Bontes/Van Klaveren wil een parlementair onderzoek naar het functioneren van de ambtelijke top van het ministerie en het OM. Kamerlid Louis Bontes wil ook dat de overheid stopt met de beveiliging van Van der Graaf.

Gerelateerde artikelen