Nederland breidt Europese grensbewaking uit
Nederland gaat de grensbewaking voor Europese buitengrenzen uitbreiden. Dat laat staatssecretaris Dijkhoff vanmiddag weten aan de Tweede Kamer.
Er komen grensbewakingsteams, zogeheten Border Security Teams. Dijkhoff, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, schrijft vanmiddag aan de Tweede Kamer dat de teams snel en flexibel ingezet moeten kunnen worden op plekken die er om vragen. De teams zullen voornamelijk bestaan uit Marechaussees.
De teams zullen zich bezig houden met grenscontroles op en tussen doorlaatposten, en mobiel toezicht aan de binnengrenzen. Ook zetten de teams zich in om mensensmokkel, terrorisme en andere soorten "grensoverschrijdende criminaliteit" tegen te gaan. Deze maand begint het uitbouwen van de grensbewaking.
Het kabinet heeft plannen voor nog meer uitbreiding. Zo moet een dergelijk Border Security Team in zowel herkomst- als transitielanden binnen de EU ingezet kunnen worden. Daar moet een land dan wel een verzoek voor indienen, en ook gemaakte afspraken over de migratiestroom voor nakomen.
Nederland ondersteunt de bewaking van de Europese buitengrenzen al in Frontex-operaties met mankracht en materieel. Ongeveer 20 grenswachten van de Marechaussee en de zeehavenpolitie zijn continu inzetbaar. Dit jaar zal Nederland de ondersteuning van grensbewaking focussen op Griekenland, Italië en Bulgarije.
Eerder dit jaar is een team van 45 personen al aan de slag gegaan op het Griekse eiland Chios om de Griekse autoriteiten te helpen bij onder meer identificatie en registratie van migranten.
Opvallend, want Macedonië bouwde eind vorig jaar ook een omstreden hek om vluchtelingen te weren, zegt Stans.
Volgens premier Rutte daalt juist het aantal vluchtelingen dat naar Europa komt, dankzij de samenwerking met Turkije, zei hij vandaag tijdens een persconferentie na het bezoek van de Turkse premier Davutoglu. "Het is duidelijk dat de Turkse inspanning de laatste dagen grote effecten hebben."