Politiek17 dec '15 09:55

Wie wordt de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer?

Auteur: Jolijn Mes

Afgelopen weekend trad Anouchka van Miltenburg af als voorzitter. De namen van de mogelijke kandidaten gonzen nu al door de wandelgangen.

Het wordt wel pas half januari voordat een nieuwe voorzitter gekozen wordt. Iedereen die zich verkiesbaar wil stellen moet daar namelijk even rustig over na kunnen denken.

Het vertrek van Van Miltenburg komt op een erg onhandig moment, volgens politiek verslaggever Jaap Jansen: “Nederland is EU-voorzitter. Op 7 januari komt bijna de voltallige Europese commissie op bezoek.” Toch zal dit waarschijnlijk geen probleem zijn: “Dat kan geleid worden door Khadija Arib, die nu plaatsvervangend voorzitter is van de Tweede kamer of door Ankie Broekers, de voorzitter van de Eerste Kamer.”

Nieuwe namen
Volgens Jansen is van een aantal personen al bekend dat ze het overwegen om een gooi te doen naar het voorzitterschap, zoals Angelien Eijsink: “Zij zit de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken voor en ontvangt veel lof over de manier waarop ze die voorzit. Daarnaast heeft ze voor de PvdA het lastige JSF-dossier gedaan, dus misschien dat zo’n voorzitterspositie haar ook wel gegund wordt.”Een tweede naam die genoemd wordt is Madeleine van Toorenburg van het CDA: “Zij was voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie Fyra en heeft zich daar goed in geprofileerd. Zij zou een goede, representatieve voorzitter kunnen zijn.”

Ook de plaatsvervangend voorzitter maakt kans op een vaste aanstelling, hoewel er ook wat klachten over haar zijn. Jansen: “De PVV heeft zich in het verleden al tegen haar uitgesproken, omdat ze een dubbel paspoort heeft. Daarnaast is ze volgens sommige Kamerleden soms minder goed verstaanbaar.”

Ook ondervoorzitters Martin Bosma en Ton Elias worden genoemd: “Bosma van de PVV krijgt alom veel lof, hij zit de Kamer voor met de juiste toon en veel humor. Het is alleen onwaarschijnlijk dat hij gekozen wordt: het komende halfjaar is Nederland voorzitter van de EU en de partij van Bosma is zeer openlijk tegen Europa. Het is de vraag hoe representatief Bosma dan kan zijn in het buitenland.”

Elias wordt gezien als de tegenhanger van Van Miltenburg: “Hij heeft de zaken wél in de hand als hij voorzit, maar hij wordt ook gezien als arrogant. Daarnaast is het de vraag of de VVD wel mee wil doen in de race naar het voorzitterschap, gezien alle ellende waar de partij nu al mee om moet gaan.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen