Politiek22 jul '13 15:41Aangepast op 22 jul '13 18:18

VVD-Kamerlid weg wegens integriteitskwestie

Auteur: Pieter van den Akker

VVD-Kamerlid Johan Houwers stapt deze week op wegens een integriteitskwestie. Hij heeft Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg laten weten dat hij 'met pijn in het hart' afstand doet van zijn Kamerzetel.

Johan Houwers
Johan Houwers

De reden is dat er aangifte tegen hem is gedaan omdat hij bij het afsluiten van zijn hypotheek onjuiste inkomensgegevens zou hebben verstrekt aan een financiële instelling. Dat zou gebeurd zijn voor hij in 2010 in de Kamer kwam. De Rijksrecherche heeft een onderzoek tegen hem ingesteld, dat nog loopt.

'Rudmer Heerema opvolger'
Zijn hoogstwaarschijnlijke opvolger is Rudmer Heerema, die zich al warmloopt voor de vrijgekomen plek. De fractievoorzitter van de VVD Alkmaar viel bij de laatste Kamerverkiezingen net buiten de boot en reageert op BNR: "Er zijn er vijf tussenuit gevallen die naar het kabinet zijn gegaan, dus ik ben de eerste opvolger. Bij de VVD is dat allemaal heel goed geregeld. Ik heb het afgelopen jaar met enige regelmaat meegelopen op de dinsdagochtenden. Want in een heel grote fractie kan het natuurlijk altijd gebeuren dat iemand opstapt. Je weet nooit wanneer maar als het gebeurt, ben je in ieder geval een klein beetje ingewerkt."

Hij wijst erop dat het wachten nu is op de formele vraag van de Kiesraad, zegt Heerema. "Die heb ik nog niet gehad. Ik heb begrepen dat als iemand zijn ontslagbrief schrijft het nog een weekje kan duren, dus daar wacht ik nu op. Als ik de vraag krijg, zeg ik zeker weten 'ja'."

Heerema heeft vanmiddag gesproken met Halbe Zijlstra. "Hij heeft gewoon puur aangegeven wat de stand van zaken is. Zo van 'weet dat je die vraag gaat krijgen'. Nou ja, dan weet je dat die gaat komen."

Dubbel gevoel
Heerema heeft een dubbel gevoel overgehouden aan de ontwikkelingen van vandaag. "Kijk, voor mezelf is het een ontzettend mooie kans. Het is altijd mooi om politiek een stapje verder te kunnen nadat je op lokaal niveau hebt geacteerd. Maar ja, het is altijd vervelend als iemand om deze reden op moet stappen."

Johan Houwers zelf is van mening dat hij geen onjuiste gegevens heeft verstrekt. Maar hij vindt dat hij hangende het onderzoek 'mijn functie als Tweede Kamerlid niet op passende wijze' kan invullen. "Als je zelf onderwerp van onderzoek bent, kun je moeilijk discussies en debatten over anderen en de belangen van anderen voeren."

In zijn brief aan de Kamervoorzitter schrijft Houwers dat hij 'helaas moet melden dat hij de afgelopen weken is geconfronteerd met een discussie met een financiële instelling'. "Die meent u dat ik bij het afsluiten van mijn woninghypotheek voor aanvang van mijn Tweede Kamer lidmaatschap enkele jaren geleden onjuiste inkomensgegevens zou hebben verstrekt."

Geen details
Houwers is het er niet mee eens: "Ik ben van mening dat niet het geval is en heb over de gang van zaken een verklaring afgelegd die ook wordt ondersteund door derden. Maar een eerste gesprek leverde geen vergelijk op. Daarna is aangifte gevolgd met daaropvolgend een onderzoek door de rijksrecherche nu de vermeende handeling is gedaan door een Tweede Kamerlid. Gezien het feit dat het onderzoek nog loopt kan en wil ik daar nu geen verdere details over verstrekken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen