Politiek19 jan '16 15:12

PvdA: Niet uit op val minister Van der Steur

Auteur: Sam de Voogt

Regeringspartij PvdA is morgen niet uit op de val van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie van coalitiegenoot VVD. De minister moet zich morgen in een debat verantwoorden over zijn aanpak van professor en MH17-onderzoeker George Maat.

Volgens PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt is het goed dat de minister zijn fouten in de zaak Maat al heeft toegegeven. "Als hij morgen de juiste antwoorden geeft, kan de minister blijven." Van der Steur ging vorige week diep door het stof nadat bleek dat hij Maat ten onrechte zeer hard had aangepakt. Een politiedossier dat de onderzoeker vrijpleitte, hield Van der Steur lange tijd voor zichzelf in plaats van het naar de Tweede Kamer te sturen.

 

Recourt verwacht ook dat de minister morgen tijdens het debat opnieuw zijn excuses zal maken. De Kamer is zwaar geirriteerd over het optreden van Van der Steur om twee redenen. Ten eerste omdat het, toen de minister het politiedossier alsnog opstuurde, een rapport ontving dat grotendeels was zwartgelakt. Ten tweede omdat het alweer de derde keer binnen een jaar sinds zijn aantreden is dat Van der Steur excuses moet maken voor gemaakte fouten.

Verkeerde cultuur op ministerie
Maar volgens Recourt valt niet alleen de minister wat te verwijten. "Hij heeft nog wel een klus om de transparantie op orde te krijgen op zijn ministerie. Daar moet de cultuur zijn: alles moet open, tenzij zware belangen dat tegenhouden. Die cultuur is er op dit moment niet. Op dit moment ligt dat meer bij het ministerie dan bij de minister."

Maat was als onderzoeker betrokken bij de identificatie van slachtoffers van MH17. Daar gaf hij later een lezing over, waarbij ook foto's van nabestaanden werden getoond. Dit kwam naar buiten doordat RTL Nieuws bij de lezing aanwezig was. Daarop stelde Van der Steur Maat onmiddelijk op non-actief, iets wat achteraf onterecht bleek te zijn. Van der Steur zei daar vorige week over dat hij zich bij die beslissing "te veel had laten leiden door emotie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen