
Nederland lobbyt al een tijdje achter de schermen voor deze alternatieve oplossing. Een seieus dreigement, zo lijkt het, met name gericht tegen de landen die in Dijsselbloems ogen nog te weinig doen om vluchtelingen op te vangen. Dat betreft landen in Oost-Europa, maar ook landen aan de Europese buitengrenzen, zoals Italië en Griekenland, die er maar niet in slagen de registratie van vluchtelingen goed te regelen.
Rutte
De opmerkingen van Dijsselbloem komen een week na verwijzingen naar een mini-Europa door minister Koenders, die deze optie vorige week overigens nog afdeed als detail in een ambtelijk overleg, zegt politiek verslaggever Jeroen Stans. "En Dijsselbloem is ook nog eens de voorzitter van de eurogroep. Leg daarnaast dat Rutte hier deze week ook over begon tegen een aantal Europese journalisten."
De minister-president zette zijn opmerkingen over de 'ontzettend poreuse' buitengrenzen vandaag kracht bij door te stellen dat ook het Romeinse Rijk ooit viel doordat de buitengrenzen niet goed werden bewaakt. Stans: "Dijsselbloem zit een beetje in hetzelfde straatje. Alle signalen staan wat dat betreft op rood en hij maakt zich grote zorgen. En als Dijsselbloem dit zegt, komt het toch iets harder aan dan wanneer jij of ik dit zegt."
Een stevig onderling vertrouwen en goede samenwerking in Europa zijn volgens Dijsselbloem nodig om de vorming van een 'mini-Schengen' te voorkomen. "Ik ben niet optimistisch. We zouden samen moeten investeren in vluchtelingenkampen en grensbewaking. Als dat niet gaat, moeten landen hun eigen maatregelen nemen om hun eigen maatregelen te nemen om hun samenleving te beschermen. Zo ver is het dus gekomen in Europa en het spijt me dat ik het moet zeggen."
Groot belang
Volgens FD-correspondent Rik Winkel, die Dijsselbloem in Brussel sprak, is de eurogroepvoorzitter overtuigd van het grote belang om de grenzen met met name België en Duitsland open te houden, al is het maar voor het behoud van de huidige welvaartsstaat. "En met de huidige instroom dreigen we die op te blazen, want we hébben dat geld en die huizen niet."
Echt heel logisch is de opsomming van landen waar Dijsselbloem mee komt niet, meent Winkel. "Hij noemt Zweden, Oostenrijk, België en Duitsland. Zweden is wat merkwaardig omdat je daar Denemarken tussen hebt zitten. Dat is niet helemaal logisch, en daaruit leid ik af dat het in dit stadium toch nog ergens als een dreigement is bedoeld."