Politiek21 nov '14 17:12

'Je moet niet vragen hoe die beesten worden gehouden'

Auteur: Marjan van den Berg

De vogelgriepuitbraak hebben wij te danken aan de manier waarop wij onze landbouw hebben georganiseerd. Dat zegt GroenLinks-leider Bram van Ojik op BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

“Dat heeft natuurlijk alles te maken met de manier waarop wij onze landbouw en veeteelt hebben georganiseerd: heel veel dieren op heel kleine oppervlaktes”, zei Van Ojik in het programma The Friday Move. “We zijn, denk ik, zo’n beetje de grootste exporteur van kippenvlees ter wereld, maar je moet niet vragen hoe die beesten worden gehouden. Dan loop je dit soort levensgrote risico’s, ook voor de gezondheid van mensen natuurlijk.”

Zelfs al ligt de oorzaak van de besmetting bij trekvogels, dan nog lopen wij een verhoogd risico door de manier waarop wij kippen houden, zegt Van Ojik.

Ander systeem
De GroenLinks-leider vindt het tijd om te bekijken hoe het anders kan. “Dat betekent dus dat je een heel ander systeem van landbouw gaat krijgen, waarbij het niet zo is dat de plofkip 3 euro kost en de gezonde, biologische kip 10 euro, maar dat het andersom is.”

Hij wil dit proberen te regelen via het nieuwe Belastingplan, bijvoorbeeld via de btw-tarieven. “Dan moet je ervoor zorgen dat ongezond eten, dat ook nog eens een keer slecht is voor dierenwelzijn en het milieu, duurder wordt, en dat gezond eten, dat ook nog eens een keer goed is voor het milieu en dus ook voor de mens [goedkoper wordt].”

Supermarkt
Van Ojik verwacht daarnaast dat consumenten zelf beter opletten wat voor kwaliteit kip zij kopen. “Ik denk dat dat niet allemaal vanuit de politiek geregeld kan worden, maar dat mensen zelf, als zij in de supermarkt lopen, alert kunnen zijn op wat ze kopen en waar het vandaan komt.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen