Politiek18 feb '16 13:45

Kabinetsstrategie ja-stem Oekraïne-referendum ligt op straat

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet heeft bedacht hoe het kan zorgen dat jij en ik straks JA zeggen bij 't Oekraïne-referendum. En ze weten ook wie dat aan ons moeten gaan verkopen. In een uitgelekt document staan allerlei vragen rond 't referendum, en wat daarop dan 't gewenste antwoord is. Ministers en staatssecretarissen moeten met het lijstje de boer op...

De lijst is onderdeel van de  communicatiestrategie van het kabinet, waar RTL Nieuws over beschikt. "Ik lees het net op Twitter", zo zegt Levchenko tegen BNR. In de papieren staat uitgebreid hoe de ministers het publiek moeten voorlichten en wat ze beter wel en niet kunnen zeggen. Zo staan er 46 vragen en antwoorden in en staan er do's en dont's bij. De NS , oud-voetballer Levchenko en actrice Victoria Koblenko hebben in ieder geval al laten weten geen idee te hebben hoe ze op de lijst terecht zijn gekomen.

De vragen en antwoorden zijn gemaakt voor de ministers en staatssecretarissen, als ze vragen krijgen naar aanleiding van het referendum, vertelt politiek verslaggever Jaap Jansen.  "Zo’n lijst wordt vaker gemaakt bij onderwerpen die meerdere bewindslieden aangaan. Begin maart krijgt het kabinet ook nog een briefing door Hans Docter, die op Buitenlandse Zaken de projectgroep leidt voor het referendum." 

Jansen legde D66-kamerlid Kees Verhoeven langs de 'Ja-Oekraïne'-meetlat, aan de hand van vier van de 46 vragen en voorgekauwde antwoorden die die steunzenders moeten uitdragen. Met geruststellend resultaat, vanuit D66-oogpunt.

Steunzenders
De lijst met ‘steunzenders’ is een interne lijst van Buitenlandse Zaken die niet naar het kabinet is gegaan, zo verduidelijkt Jansen. Het is een vingeroefening: wie zouden in de ja-campagne behulpzaam kunnen zijn in de media? De mensen en organisaties die er op staan, wisten dit niet. Ze zijn nooit gepolst door het ministerie. Zij horen nu voor het eerst dat ze er op staan, omdat RTL er de hand op wist te leggen.

Samenwerkingsverband
Het kabinet wil volgens de strategie vooral benadrukken dat het samenwerkingsakkoord - een vriendelijker term dan 'associatieverdrag', de term die ze moeten gebruiken - goed is voor Oekraïne en de EU, zegt politiek verslaggever Jaap Jansen. "Zo moeten ze benadrukken dat we er 45 miljoen mensen bijkrijgen om handel mee te drijven, en kunnen we Oekraïne gaan helpen met het opbouwen van de democratie en rechtsstaat."

Volgens het kabinet maken de mensen achter GeenPeil, de organisatie die het referendum afdwong, er een anti-EU-referendum van, en daarmee nee-stem een manier om alle grieven die je hebt tegen de Europese Unie te uiten. Jansen: "Daartegen wil het kabinet waarschuwen". Ook staan er harde woorden in over Poetin, zegt Jansen. "Er staat: Het is goed te beseffen dat president Poetin dit akkoord wilde tegenhouden om Oekraïne in zijn invloedssfeer en onder controle te houden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen