Politiek18 jan '16 12:31

Dekker: 'Goede prestaties scholen belonen met meer vrijheid'

Auteur: Karlijn Meinders

Nederland stelt steeds meer excellente scholen. Staatssecretaris Sander Dekker vindt het belangrijk dat ouders weten dat er verschillen zijn en dat scholen die goed presteren beloond worden met meer vrijheden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Vandaag wordt bekend welke 130 scholen het predikaat excellent mogen voeren. Het zijn er in ieder geval 23 meer dan vorig jaar. Verantwoordelijk staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs legt uit wanneer een school dit predikaat mag dragen.

Meer ruimte
Dekker: "Scholen die als voorbeeld dienen voor andere scholen dus." Deze excellente scholen mogen wat Dekker betreft wat soepeler omgaan met de regels. "Het is een bewijs van vertrouwen. Als een school goed blijft presteren, dan moet er ook ruimte worden gegeven om te experimenteren."

Blijven opletten
Maar regels zijn er niet voor niets, benadrukt Dekker. "Ik vind niet dat je uit moet gaan van blind vertrouwen. We laten het niet helemaal los en bekommeren ons er niet om. Soms is het juist heel belangrijk dat de inspectie er bovenop zit. Zeker bij scholen die minder goed presteren hebben regels een functie, om bijvoorbeeld te zorgen dat een school niet door het ijs zakt."

En hoe ziet Dekker het in de toekomst het liefst? "Het is mooi om te zien dat het aantal excellente scholen in vier jaar tijd meer dan verdubbeld is. Als we dat de komende vier jaar nog eens kunnen doen, dan maken we grote stappen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen