Politiek21 sep '15 08:27Aangepast op 21 sep '15 15:00

Bussemaker: 'Rembrandts horen in Rijks'

Auteur: Thijs Baas

Het kabinet komt ook met een substantiële bijdrage voor de aankoop van twee gerenommeerde Rembrandts voor het Rijksmuseum. Dat bevestigt Jet Bussemaker tegenover BNR. "Zeker voor mij als minister van Cultuur is het van het allergrootste belang dat de schilderijen in publiek bezit komen."

Foto: ArtMarketMonitor
Foto: ArtMarketMonitor

Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum maakte een tijdje terug bij BNR bekend dat hij aast op twee schilderijen van Rembrandt, de huwelijksportretten van Oopjen Coppit en Maerten Soolmans. Minister Bussemaker onderkent nu nadrukkelijk het belang ervan:

De schilderijen zijn nu in privébezit, maar ze moeten toegankelijk worden voor het hele publiek. In ieder geval moeten ze in Europa blijven, en natuurlijk het liefst bij de andere schilderijen van Rembrandt, en die huizen in het Rijksmuseum, benadrukt de minister. In het diepste geheim werd afgelopen weken onderhandeld over de komst van twee Rembrandts.

Victory Boogie Woogie
Ooit ontstond er veel ophef over de tientallen miljoenen die de overheid bijdroeg aan de aankoop van de Victory Boogie Woogie van Mondriaan. Bussemaker benadrukt daarom het belang van private investeerders. Dat neemt wat haar betreft echter niet weg dat kunst een collectief bezit is. ",


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen