Politiek22 okt '15 10:32Aangepast op 22 okt '15 11:32

'ABP ziet nu ook wel in dat pensioenpremie omhoog moet'

Auteur: Thijs Baas

Het bestuur van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds ziet inmiddels ook wel in dat door allerlei recente ontwikkelingen de pensioenpremie van ambtenaren omhoog moet. Dat zegt FNV-voorzitter Ton Heerts tegen BNR.

De FNV zal zich niettemin blijven verzetten tegen de loondeal die enkele maanden geleden is gesloten tussen het kabinet en drie van de vier ambtenarenbonden, zegt Heerts, met name het verlagen van de pensioenpremie in ruil voor een loonsverhoging. Een slechte deal, vindt Heerts. "Ons probleem is dat er knollen voor citroenen worden verkocht: besteed nu iets minder geld aan het pensioen, dan heb je het nu beter, maar op langere termijn heb je het veel minder goed. Iedereen begrijpt dat als je ergens minder voor opzij legt, je later niet meer krijgt, maar minder." 

Plasterk, Asscher en Rutte zijn in feite onbehoorlijk en onbeschoft met de FNV omgegaan, meent Heerts. "We hadden in het sociaal akkoord al afgesproken dat het einde van de nullijn moest worden afgekondigd, maar daar kwamen ze alsmaar niet uit. Toen is gevraagd of we informele gesprekken wilden voeren, maar dat betekent niet dat je aan formele onderhandelingen begint. Die onderhandelingen hebben maar een paar uur geduurd, en dat is ook waarom we er zoveel kritiek op hebben."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen