Politiek5 okt '15 09:50Aangepast op 5 okt '15 14:20

Strafrechtadvocaten: 'Bezuinigingen NFI goede ontwikkeling'

Auteur: BNR Webredactie

De reden hiervoor is de forse bezuiniging op het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Hierdoor zouden criminelen het makkelijker krijgen.

ANP
ANP

De raad velt een hard oordeel over directeur Reinout Woittiez. Volgens de raad is de onderbouwing van het door Woittiez gevoerde bezuinigingsbeleid onvoldoende. "De wetenschappelijke integriteit en objectiviteit van het instituut zijn onvoldoende geborgd.'' Ook toont de directeur volgens de raad niet genoeg leiderschapskwaliteiten, heeft hij onvoldoende inhoudelijke kennis en toont hij niet genoeg gevoel voor zijn omgeving.

Interne notitie
Vanmorgen meldde De Telegraaf al dat het het Openbaar Ministerie, politie en NFI in een notitie aan het ministerie van Veiligheid en Justitie waarschuwden voor de gevolgen van de bezuinigingen. De Telegraaf baseert zich op een interne notitie.

Het NFI moet door de bezuinigingen 77 banen schrappen, maar de drie instanties zeggen dat juist een versterking met 60 banen nodig is. Anders zullen de veiligheidsambities moeten worden bijgesteld.

Concurrentie
Maar volgens Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten is het zo gek nog niet dat er geld wordt weggehaald bij het NFI. Als er dan maar wel meer geld naar andere forensisch instituten gaat. Volgens Van Oosten zou het goed zijn als er concurrentie voor het NFI komt.

 
"Het lijkt me een goed idee als er een instituut bijkomt dat bijvoorbeeld ook direct kan worden ingeschakeld door advocaten van verdachten."

Meer doen met minder geld
CDA-Kamerlid Peter Oskam deelt de zorgen met het NFI, de politie en het OM juist. “Er wordt steeds meer van deze partijen gevraagd en ze moeten het met steeds minder geld doen. Op een gegeven moment houdt dat natuurlijk gewoon een keer op.”

Bij de Algemene Financiële Beschouwingen heeft het CDA vorige week om 200 miljoen euro extra gevraagd voor politie, Openbaar Ministerie, NFI en de rechtspraak. Oskam: “Ik merk ook wel dat er met name bij de Partij van de Arbeid grote zorgen zijn. Ook bij rechtspraak hebben ze gezegd: ‘Laten we voorzichtig kijken hoe we die rechtspraak beter kunnen laten lopen’. Maar ja, je weet dat daar een prijskaartje aan hangt. Dus op een gegeven moment zal men toch moeten inzien dat er geld bij moet.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen