Politiek11 dec '15 11:46

'Ozb gaat weer te hard omhoog'

Auteur: Marjan van den Berg

Huiseigenaren betalen volgend jaar gemiddeld 1,8 procent meer ozb. Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH). Het lijkt erop dat gemeenten voor het vijfde jaar op rij over de afgesproken bovengrens heengaan.

De VEH doet deze voorspelling op basis van een steekproef onder 107 gemeenten (van de 390 gemeenten die Nederland telt).

Volgens afspraken met het Rijk mogen gemeenten hun totale ozb-opbrengst volgend jaar maar met maximaal 1,57% laten stijgen. "Ieder jaar stellen wij vast dat het toch weer meer is", zegt Hans André de la Porte van de VEH.

  
Plasterk laat in een reactie weten de stijging "beperkt" te vinden. Voor een definitief oordeel wil hij de cijfers van alle gemeenten afwachten; die verwacht hij in maart.

Uitschieters
Ook dit jaar zijn er uitschieters naar boven en naar beneden. Voorlopig ozb-koploper is de gemeente Laarbeek. Hier stijgt de ozb volgend jaar met 13 procent en gaat een gemiddelde huiseigenaar 30 euro meer betalen. Ook Weert (+ 12 procent) en Amersfoort (+11 procent) verhogen hun ozb volgend jaar flink met gemiddeld 27 en 30 euro.

Er zijn ook gemeenten waar huiseigenaren volgend jaar minder ozb betalen. In Gemert Bakel daalt deze belasting met ruim 11 procent, wat leidt tot een gemiddeld 50 euro lagere aanslag. De huiseigenaren in deze gemeente gingen tussen 2011 en 2014 maar liefst 129 procent méér ozb betalen. In Bergen op Zoom daalt de ozb volgend jaar met 5 procent (gemiddeld - 10 euro).

De VEH constateert grote verschillen tussen gemeenten. Zo brengt de gemeente Schiedam huiseigenaren gemiddeld 180 euro in rekening; de gemeente Nijmegen gemiddeld 475 euro.

Ook wat betreft riool- en afvalstoffenheffingen zijn de verschillen weer groot. In de gemeenten Eemsmond en Oirschot gaat de afvalstoffenheffing met respectievelijk bijna 44 en 30 procent omhoog. Nijmegenaren daarentegen betalen volgend jaar 30 procent minder. In Nuth en Veenendaal stijgt de rioolheffing volgend jaar fors met 15 en 19 procent. In Olst-Wijhe daalt de rioolheffing juist met 16 procent.

De totale gemeentelijke woonlasten, bestaande uit ozb, riool- en afvalstoffenheffing, stijgen volgend jaar gemiddeld met 10 euro naar 726 euro.

Gerelateerde artikelen