Politiek10 feb '16 10:41

Debat Syrië | Brede meerderheid voor uitbreiding missie

Auteur: Karlijn Meinders

Het heeft lang geduurd voordat de twee regeringspartijen op één lijn kwamen. Met de steun van CDA, PVV, SGP en nu ook D66, kan het voorstel voor uitbreiding van de missie in Syrië rekenen op een meerderheid.

V.l.n.r.: Angelien Eijsink (PvdA), minister Koenders, Harry van Bommel (SP), generaal Tom Middendorp, Raymond Knops (CDA). Foto: ANP
V.l.n.r.: Angelien Eijsink (PvdA), minister Koenders, Harry van Bommel (SP), generaal Tom Middendorp, Raymond Knops (CDA). Foto: ANP

Sjoerd Sjoerdsma van D66 benadrukt de gruwelijke rol van IS: "Ze zijn een bedreiging voor de mensen in Syrië en Irak, maar ook voor de westerse wereld. ISIS is een vijand die bestreden moet worden, zij aan zij met onze bondgenoten. In dat opzicht is de missie die vandaag voorlicht logisch."

Aanvoerroutes
Nederland wil in Syrië de aanvoerroutes van IS kapot maken. Die acties liggen duidelijk in het verlengde van de luchtaanvallen in Irak. In de ChristenUnie waren ook twijfels, maar die zijn voorbij, blijkt uit de woorden van Joël Voordewind: "Als het gaat om de aanvoerroutes van Syrië naar Irak dan begrijp ik de inzet van het kabinet en dat steunen we volledig."

Waterbed-effect
SP en GroenLinks zullen de acties waarschijnlijk niet gaan steunen, meent verslaggever Jaap Jansen. "GroenLinks vreest voor een waterbed-effect: als je ze ergens wegdrukt, komen ze ergens anders weer omhoog. Ook zijn ze bang dat het regime van Assad hierdoor geholpen wordt. Maar minister Koenders van Buitenlands Zaken bestrijdt dit."

Koenders: "Omdat de gematigde oppositie juist daar in de buurt ligt. En dat betekent dat een verzwakking van ISIS alleen maar ten goede kan komen aan die kant. Dat waterbed-effect is er niet."

Wel voedsel, geen bommen

De SP voert op dit moment actie met 'Liever broden dan bommen'. Van Bommel verwees in het debat naar Canada, die stoppen met het inzetten van hun F-18's, maar volgens Hennis blijft Canada volop meedoen met andere middelen: "Canada blijft de coalitie steunen, onder andere met tank-vleigtuigen."

Opmerkelijk is dat de PVV de acties uitbundig steunt, terwijl ze een paar jaar terug nog zeiden: niet mee bemoeien. Raymond de Roon wil zelfs dat F-16's na juni door blijven vliegen, maar dat is volgens Hennis niet nodig, want dan nemen de Belgen het over.
 

Rol Rusland
In het debat zal ook de rol van Rusland besproken worden. "We hoorden al dat het observatorium voor de mensenrechten in Syrië heeft gemeld dat er 500 mensen zijn gedood bij Aleppo de afgelopen dagen. De Kamer is zeer verbolgen. Rusland steunt Assad met clusterbommen op de bevolking."

Michiel Servaes van de PvdA vraagt zich daarom af of het niet de hoogste tijd is om een veel scherpere lijn en toon te kiezen. daarover is minister Koenders het met hem eens, hij gaat er dit weekend met de Russische minister Lavrov over praten in München, waar allerlei veiligheidsdeskundigen bijeen zijn.

Gerelateerde artikelen