Politiek25 feb '15 20:40Aangepast op 26 feb '15 00:23

Politie kijkt toe bij inval Maagdenhuis

Auteur: Thijs Baas

Tientallen demonstranten zijn het Maagdenhuis in Amsterdam binnengevallen. De deur van het pand van de UvA werd na een vreedzame protestmars ingetrapt door boze studenten die het aftreden van het bestuur van de UvA eisen. De Amsterdamse politie wacht de ontwikkelingen in het Maagdenhuis af en grijpt vooralsnog niet in.

Er zijn wel agenten aanwezig bij het gebouw, maar die waren er al vanwege een protestmars die vanavond plaatsvond. Onder luid gejuich en gejoel stroomden de studenten het pand binnen. "Aftreden! Aftreden!", scandeerden ze uitgelaten. In de centrale hal van het pand waar het bestuur van de universiteit zetelt, braken de actievoerders een deur open om de hogere etages te bereiken.

Vanaf de balustrade werd onder luid gejuich en applaus een spandoek van De Nieuwe Universiteit uitgerold. "Als we gehoord willen worden, moeten we nu al onze vrienden en vage kennissen zo snel mogelijk hier krijgen", riep een woordvoerster van actiegroep De Nieuwe Universiteit de toehoorders toe. De beveiliging van het pand is in opperste staat van paraatheid, maar grijpt vooralsnog niet in.

De inval volgt op een protestmars woensdagavond langs verschillende locaties van de UvA. Honderden studenten, docenten en sympathisanten liepen mee. Ze eisen meer democratie in het hoger onderwijs. Het is nog niet duidelijk of de studenten van plan zijn in het Maagdenhuis te blijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen