Politiek25 feb '15 10:27

VSNU-voorzitter: Universiteiten hebben honderden miljoenen extra nodig

Auteur: Eva Oude Elferink

Als de overheid niet structureel 200 tot 300 miljoen euro extra per jaar in universiteiten investeert, dan kunnen zij de kwaliteit van hun opleidingen niet meer garanderen. Dat zegt Karl Dittrich, voorzitter van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten, tegen BNR.

Voor onderzoek zou de overheid nog eens een half miljard euro extra vrij moeten maken. "Want dat is de achterstand die we nu hebben opgelopen", zegt Dittrich. Nederland staat nu nog in de wereldwijde top wat betreft onderzoek en onderwijs, zegt de voorzitter.

"En dat terwijl de afgelopen jaren de prijs per student is afgenomen. Dat betekent dat er een heel zwaar beroep is gedaan op de individuele medewerker. Er is van alles gebeurd om de kwaliteit van het onderwijs overeind te houden, maar ik merk dat de druk ongelofelijk groot wordt. We hebben te weinig tijd om individueel met studenten te gaan."

De onvrede van de studenten die gedurende elf dagen een universiteitsgebouw in Amsterdam bezetten, blijft niet tot die stad beperkt, zegt Dittrich. "Overal in het land zijn er zorgen over de stand van universiteiten."

Kleinschalig
Kan het beter? Vast en zeker, zegt Dittrich. "En ja, we moeten toe naar meer kleinschaligheid in het onderwijs. En dan bedoel ik niet minder universiteiten, maar opleidingen kleinschaliger organiseren. In kleinere groepen werken met meer persoonlijke feedback en meer docenten per student."

Dat zal voor een deel kunnen worden bekostigd door opbrengsten uit het sociale leenstelsel dat dit jaar wordt ingevoerd. "Maar dat is niet genoeg. We hebben Den Haag nodig", zegt de VSNU-voorzitter. Al wordt dat met dit kabinet lastig, weet hij.

"Ik ben ook zo realistisch dat ik weet dat ik me zal moeten richten op de partijprogramma's voor de volgende verkiezingen en hopelijk op een volgend regeerakkoord. Daar zal de bodem moeten worden gelegd voor een betere financiering van de universiteiten."  


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen