Politiek10 aug '15 10:36

De Hoop Scheffer: Structureel 1 miljard erbij voor Defensie

Auteur: Marjan van den Berg

De Nederlandse krijgsmacht staat er deplorabel voor, zegt oud-NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer op BNR. Er moet structureel 1 miljard euro bij, stelt hij.

Foto: ANP
Foto: ANP

Gevraagd hoe hij vindt dat het Nederlandse leger ervoor staat, zegt De Hoop Scheffer: “Ik denk dat het antwoord hierop is: deplorabel.” De oud-NAVO-chef reageert op een noodkreet van de Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp. In de Defensiekrant laat hij weten dat het leger na jaren van bezuinigingen “op het randje” balanceert.

De Hoop Scheffer: “Wat mij betreft zijn we al over die rand heen gevallen, na decennialang bezuinigen, waar – laat ik dat er meteen bij zeggen – alle politieke partijen in Nederland verantwoordelijkheid voor dragen, inclusief mijn eigen CDA.”

Prinsjesdag
Toch is er nu een verandering zichtbaar. “Ere wie ere toekomt: SGP en ChristenUnie hebben als eersten de kat de bel aangebonden. De heer Van der Staaij heeft in de Tweede Kamer een motie ingediend over het ambitieniveau van de Nederlandse krijgsmacht, dus de discussie komt wel los, maar Prinsjesdag zal wat mij betreft het bewijs moeten leveren of het kabinet daar serieus mee omgaat.”

De Hoop Scheffer hoopt dat het kabinet op Prinsjesdag zal aankondigen dat Defensie er structureel 1 miljard euro bij krijgt. “Er is een NAVO-uitgangspunt van 2 procent van het Bruto Nationaal Product. (…) Nederland geeft net boven de 1 procent uit, maar dan tellen we ook nog pensioenen mee. Ik zou zelf (…) een bedrag van 1 miljard – structureel – voor Defensie een goed begin vinden.”

De ambitie van Nederland zou volgens hem moeten zijn om de Nederlandse Defensieuitgaven op te voeren tot het NAVO-gemiddelde. Dat ligt met 1,6 procent onder de NAVO-richtlijn van 2 procent van het BNP. “Als je zou willen doen wat Nederland zou moeten doen, dan praat je over vele miljarden. Maar laten we op deze maandagmorgen nou een beetje realistisch blijven.”

Prioriteiten
De Hoop Scheffer vindt dat we te weinig doordrongen zijn van de instabiele situatie op veel plaatsen in de wereld. “Wat nog ontbreekt – en dat is een hele lastige – is de gemiddelde Nederlander ervan te overtuigen dat naast gezondheidszorg, naast onderwijs en naast sociale zekerheid, als we naar de wereld om ons heen kijken, ook Defensie in dat prioriteitenlijstje hoort. Aan alle kanten van Europa staat de wereld in brand, vaak letterlijk.”

Als voorbeelden noemt hij de situatie in het Midden-Oosten, Oekraïne, de moeizame relatie tussen Rusland en het Westen, en het bevaarbaar houden van zeeroutes. “Dat behoort in het rijtje prioriteiten te staan. En als u zegt: ‘Wat is het probleem?’, is het dat dat nog onvoldoende vaste grond en vaste voet heeft in de samenleving, en dat die, buiten de usual suspects, de mensen waarvan iedereen zegt ‘Ja, doet roepen die mannen en vrouwen natuurlijk’, hiervan overtuigd raakt. Dat is een lastige klus.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen