Politiek6 jan '16 08:24

'Straks is Schengen verleden tijd'

Auteur: Marjan van den Berg

Opnieuw Schengenstress in Duitsland vanwege de grenscontroles in Denemarken en Zweden. EU-voorzitter Nederland moet de kwestie bovenaan de agenda zetten, zegt D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld.

Een grenscontrole in 1982. Foto: ANP
Een grenscontrole in 1982. Foto: ANP

"Bij die open Europese ruimte, Schengen zonder grenscontroles, hebben we met zijn allen heel veel baat", zegt In 't Veld op BNR. "Je ziet hier toch weer het beeld opdoemen van lange rijen auto's en vrachtwagens aan de grens." Slecht voor het vrije reizen en de economie, zegt de Europarlementariër.

'Hete aardappel'
Duitsland houdt vandaag een noodbijeenkomst met Denemarken en Zweden. Die landen voerden afgelopen weekend opnieuw grenscontroles in vanwege de toestroom van vluchtelingen.

Het enige antwoord op de toestroom van vluchtelingen is volgens In 't Veld een gezamenlijke Europese opvang. "En dat niet allemaal als een soort hete aardappel doorschuiven van het ene naar het andere land."

Nederlands voorzitterschap
Grenscontroles invoeren mag een Schengenland alleen tijdelijk en in uitzonderlijke omstandigheden. D66 wil dat de Europese Commissie dit voortaan toetst. "Want als elk land zelf gaat bepalen of het zich aan de regels houdt, krijg je dit soort situaties. Straks is Schengen eigenlijk verleden tijd. Dan zijn er overal gewoon weer dichte grenzen, grenscontroles, lange files."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen