Politiek8 feb '16 16:53

'Vijfjarig vwo belemmert overgang naar academisch onderwijs'

Auteur: Didi Levison

Slimme kinderen die zo intelligent zijn dat ze zich vervelen op het vwo kunnen vanaf nu hun middelbare schoolopleiding een jaartje eerder afronden. Ontwikkelingspsycholoog Gerrit Breeuwsma vindt het geen goed plan.

In vijf jaar je VWO afronden betekent al op je 17e naar de universiteit. Gerrit Breeuwsma, ontwikkelingspsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft regelmatig piepjonge eerstejaarsstudenten in zijn klas en ziet de plannen van Dekker niet zitten. “Niet versnelling, maar verbreding zet zoden aan de dijk”, is zijn overtuiging. Volgens Breeuwsma moet er geïnvesteerd worden in de overgang van middelbare school naar academisch onderwijs. “De afgelopen decennia is gebleken dat de stap van middelbare scholier naar academisch student er niet gemakkelijker op is geworden”, zegt de psycholoog.
 
 

Breeuwsma verwijst ook naar het contrast tussen moeilijk lerende versus getalenteerde kinderen. “Aan de ene kant wordt speciaal onderwijs uitgekleed en wordt er alles aan gedaan om moeilijke lerende kinderen het regulier onderwijs in te helpen. En aan de andere kant wordt de bovenkant van het onderwijs juist uitgebreid”, zegt hij.

Volgens Dekker komt er zo’n 10 tot 20 procent van de scholieren in aanmerking voor de versnelde versie van het vwo. Het versnelde systeem wordt getest op 24 scholen in Nederland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen