Politiek12 mrt '15 08:19Aangepast op 12 mrt '15 09:33

NS kondigt veiligheidsmaatregelen aan: poortjes gaan dicht

Auteur: Eva Oude Elferink

Op de twintig grootste stations komt een stationsagent. Ook worden de toegangspoorten op NS-stations zo snel mogelijk gesloten. Dat is de uitkomst van het overleg tussen de vakbonden, de NS en staatssecretaris Mansveld.

Directe aanleiding voor de top was de zware mishandeling van een NS-medewerkster in Hoofddorp vorige week. Het aantal incidenten op en rond stations is volgens verantwoordelijk staatssecretaris Mansveld de laatste jaren gelijk gebleven, maar de incidenten worden wel zwaarder. De nieuwe maatregelen moeten het geweld tegen NS-medewerkers verder indammen.l

Naast de stationsagenten is ook het stationsverbod, dat per1 juli zou worden ingevoerd, is naar voren gehaald: dat gaat al op 1 mei in. ProRail-topman Patrick Buck kondigde aan dat het aantal camera's op kleine en middelgrote stations zal worden uitgebreid. "Op grote stations zullen we kijken of we met beeldschermen met spiegels de agressie kunnen voorkomen."

NS-directeur Timo Huges is blij met de extra maatregelen. Met name de sluiting van de stations is al lang een discussiepunt. Een aantal gemeenten wil niet dat de doorgang in de binnensteden wordt afgesneden. Maar die poortjes, die op 82 van de in totaal 400 stations staan, gaan nu toch versneld dicht.

Poortjes
Op dit moment zijn er slechts 25 gesloten, zegt Huges. "Ik verwacht dat we deze zomer op de 55 stations zitten en dat in de loop van 2016 wellicht begin 2017 de laatste, grote stations volgen." De kleinere stations zullen niet van poortjes worden voorzien. Dat is ook niet nodig, zegt Huges.

"We hebben berekeningen gemaakt op basis van reizigersstromen en het blijkt dat als wij ongeveer 82 stations sluiten, je 95 procent van je totale reizigers aan de voorkant of achterkant tegenkomt. Sommige heel kleine stations in de weilanden, die kun je afsluiten wat je wilt, maar mensen komen wel via de sloot of een talud het station op."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen