Politiek26 nov '15 08:25Aangepast op 26 nov '15 08:54

Gereedschapskist tegen radicalisering uitgebreid

Auteur: Marjan van den Berg

Nederlandse hulpverleners, leerkrachten en politieagenten gaan een nieuwe internationale methode gebruiken tegen het radicaliseren van jongeren.

ANP
ANP

De aanpak, 'TERRA', is nu in het Nederlands vertaald en wordt vandaag gepresenteerd op een congres.

De methode bestaat uit een handleiding voor mensen die via hun beroep met radicaliserende jongeren te maken kunnen krijgen, zoals leraren, jeugdwerkers, politie en gemeenten. Projectleider Magda Rooze: "Die handleiding beschrijft waar ze op kunnen letten, hoe ze samen kunnen werken. Er zijn korte folders met tips, do's en don't's." Daarnaast werkt TERRA met gederadicaliseerde mensen die zich nu bezighouden met preventie.

'Behoefte aan concreet materiaal'
Hoe effectief is deze internationale methode? Rooze: "Wij hebben eerst de wetenschappelijke kennis in kaart gebracht: wat valt er te weten over radicalisering en deradicalisering. We hebben de methode ook ge-pilot in verschillende landen - in Denemarken, Engeland, Duitsland en in Nederland. Dus in die zin, laat ik het zo zeggen, hebben we er alles aan gedaan om te testen of dit een behulpzame manier is."

 

Voor de presentatie vandaag zijn ook religieuze leiders uitgenodigd, maar "het was wat moeilijker om hen ook te motiveren hier te komen", zegt Rooze. "Ik weet niet hoe veel er zullen zijn, maar ze zijn ook uitgenodigd en ze spelen absoluut ook een belangrijke rol".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen