Politiek11 dec '15 10:33

'Van Rijn, wees een vent en zoek de problemen met zorgbudgetten uit'

Gemeenten dreigen kopschuw te worden doordat er te weinig inzicht is in de beschikbare zorgbudgetten. Dat zegt CDA-Kamerlid Mona Keijzer tegen BNR. Veel problemen bij de gemeenten zijn volgens haar het gevolg van het feit dat te veel taken in te korte tijd over de schutting zijn gegooid naar de gemeenten.

Accountant BDO concludeerde in een onderzoek naar decentralisatie van de zorg dat gemeenten nauwelijks zicht hebben op hun zorgbudgetten. Goede controle is bovendien niet mogelijk, zegt het rapport. Gemeenten zijn sinds 1 januari verantwoordelijk, maar of de zorg terecht wordt betaald door de gemeente is lang niet altijd duidelijk. Rob Bouman van BDO spreekt van een ernstige situatie. "Gemeenten hebben geen zicht op budgetten en het is onduidelijk of de bezuinigingen gehaald worden."

Beschermd wonen
Zo weten veel gemeenten niet goed wie er precies in aanmerking komen voor beschermd wonen, zegt Keijzer. Veel wethouders, raadsleden en gemeenteambtenaren werken zich een slag in de rondte om te herstellen wat staatssecretaris Van Rijn er volgens Keijzer met steun van een Kamermeerderheid doorheen gedrukt heeft. "Ik hoorde vaker signalen van wethouders die dit tegen mij zeggen en nu zegt BDO het ook. De staatssecretaris weigert uit te zoeken wat er gaande is. Dat stoort me heel erg."

 

Het grootste gevaar is volgens de CDA-politica dat gemeenten kopschuw worden. "Daardoor gaan ze nog voorzichtiger contracteren, waardoor de problemen ook weer groter worden. We hebben het de afgelopen week veel gehad over het faillissement van TSN Thuiszorg, dat zegt dat de tarieven veel te laag zijn vastgesteld en dat minder geld van de gemeente krijgt dan het ze kost. Ik heb er in de Tweede Kamer meerdere keren voor gepleit om onderzoek te doen naar die tarieven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen