Politiek9 jun '15 15:03

Jeb Bush op tournee door Europa

Auteur: BNR Webredactie

Zijn officiële kandidaatstelling voor de presidentsverkiezingen wordt dit weekend pas verwacht, maar Jeb Bush maakt vanaf vandaag al een tournee door Europa. Eerste stop: Duitsland.

Vandaag begint de broer van voormalig president George W. Bush met zijn Europese rondreis op het CDU-congres, de partij van bondskanselier Merkel. Volgens BNR-eindredacteur en Amerika-kenner Jan Postma wil Bush zich vooral neerzetten als presidentieel. En hoe kun je dat beter doen dan je als zodanig te manifesteren? "Hij hoopt tijdens het congres met Merkel op de foto te gaan en ook even met haar te kunnen praten zodat de Amerikanen zien dat hij ook verstand heeft van buitenlandse zaken."

Is dat belangrijk?

 

Latino-stemmen binnenhalen
Dat probeert Jeb te doen met zijn vrouw, die uit Mexico komt. En dat is volgens Postma wederom van belang voor de Republikeinen:

 

Maar: Jeb is 'zijn eigen man met eigen bevindingen'
Hij mag dan wel de broer en zoon van twee voormalig presidenten zijn, hij vindt het toch belangrijk afstand te nemen van die invloedrijke familieleden. Zelfs al hebben ze positieve invloed op zijn nog aan te kondigen kandidatuur.

Jeb Bush gaat de komende vijf dagen nog op bezoek in Polen en Estland, de twee NAVO-bondgenoten van de Verenigde Staten die grenzen aan Rusland. Volgens het Amerikaanse instituut Centre for European Policy Analysis, dat zich specialiseert in centraal en Oost-Europa, is het bezoek van Bush aan deze landen zeer belangrijk vanwege Poetins agressie, schrijft The Wall Street Journal. Mocht Poetin nog meer NAVO-lidstaten bedreigen, dan zou de VS moeten ingrijpen, vindt Jeb Bush.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen