Politiek8 jan '16 19:08

Ruimbaan voor bedrijfsleven en mbo's om samen opleidingen te starten

Auteur: Thijs Baas

Het bedrijfsleven en het mbo mogen vanaf komend schooljaar samen opleidingen gaan opzetten. Verantwoordelijk minister Bussemaker start hier een proef mee. Op die manier moeten mbo scholen beter kunnen inspelen op snel opkomende beroepen.

ROC
ROC

Kruisbestuiving is voor Bussemaker het toverwoord. "Het is wel van belang dat sommige mensen die opgeleid worden niet alleen de meer traditionele zorgkant beheersen en anderen alleen de technische kant, want dan komt de kennis nooit bij elkaar. Dat hebben we juist heel erg nodig, in een tijd waarin de menselijke kracht belangrijker is dan ooit."

Lokaal
De minister wil beter inspelen op ontwikkelingen die lokaal spelen, bijvoorbeeld op het gebied van landbouw, drones, robotisering en creatieve industrie. Een goede zaak, zegt Paul van Maanen, bestuursvoorzitter ROC Midden-Nederland. "De verbindingen vinden altijd plaats op de raakvlakken. Het is heel belangrijk om in co-creatie met bedrijven te kijken naar opgeleid personeel. En voor onze docenten is het ook belangrijk om nieuwe ontwikkelingen te volgen."
 


 

Op dit moment werken procedures heel erg remmend op de vernieuwing van het mbo-onderwijs, zegt Van Maanen. Het mag daarom wat regelvrijer, als het aan hem ligt. "We zijn van oudsher gewend om met bedrijven samen te werken. Duidelijk is dat de verantwoordelijkheden gescheiden liggen, daar maak ik me geen enkele zorgen over. Studenten moeten leren werken met apparaten van deze tijd en daarin is de samenwerking met bedrijven heel belangrijk."

Gerelateerde artikelen