Motie van wantrouwen PVV tegen Schippers
De motie van wantrouwen die de PVV heeft ingediend tegen minister Edith Schippers van Volksgezondheid wordt alleen gesteund door de SP.
De PVV kwam met de motie van wantrouwen tijdens het Kamerdebat over de zorgfraude. De andere fracties lijken redelijk tevreden over de manier waarop Schippers de fraude wil aanpakken, alleen de SP schaarde zich achter het initiatief van de partij van Geert Wilders.
"We hebben de hele dag gladde praatjes gehoord. De minister is nu drie jaar bezig en we wachten nog steeds op resultaat. We hebben er geen vertrouwen meer in'', zei PVV-Kamerlid Reinette Klever.
Tandje erbij
Verontwaardiging in de hele Kamer over de zorgfraude en een minister die een tandje erbij doet om met verschillende maatregelen tot een betere aanpak wil komen. Maar liefst vier bewindslieden moeten zich verantwoorden voor de onterechte declaraties, misbruik van zorgbudgetten en regelrechte fraude. De kern van hun betoog is dat ze de fraude willen aanpakken.
Patiënten krijgen voortaan inzage in de declaraties van de artsen en ziekenhuizen, kondigde Schippers aan. Maar ook zal ze naming en shaming niet schuwen. "Ze wil artsen en ziekenhuizen die sjoemelen met declaraties met naam gaan noemen", zegt politiek verslaggever Hans Verbeek. "Dat kon tot nu toe niet." Daarnaast wil Schippers onderzoeken hoe groot de fraude nou eigenlijk is. "Ik vind het belangrijk dat er ook wordt gekeken naar de zwakke plekken in het systeem. De gelegenheid maakt de dief."
Nota voor patiënt
Schippers wil de zorgverzekeraars onder druk zetten om de nota's al per 1 januari aan de patiënt toe te sturen, ter voorkoming van de fraude. "Het is cruciaal dat de patiënt wordt betrokken bij de kosten die voor zijn behandeling worden gedeclareerd, dat speelt al jaren. Zorgverzekeraars werken daar nu goed aan mee. De rekening moet wel herkenbaar en begrijpelijk zijn voor de patiënt die de rekening krijgt, want die heeft niks aan een lijstje codes", zei Schippers.
Duidelijkheid voor de patiënt, dat is cruciaal, volgens Schippers. Het is één van de remedies die ze voorstelt. Ze gaat kijken naar het hele systeem dat de rekening mogelijk maakt, maar het is aan de patiënt om aan de bel trekken als er iets op de nota staat wat niet klopt. "Maar misschien dat alleen al de dreiging dat de patiënt inzage krijgt in de rekening helpt om artsen en ziekenhuizen wat voorzichtiger te maken."
Kamer tevreden
De Kamer toonde zich volgens Verbeek uiteindelijk redelijk tevreden over de voorgenomen aanpak van het kabinet. Zo benadrukte ook minister Ivo Opstelten nog eens dat er geen enkele terughoudendheid is bij de strafrechtelijke aanpak van zorgfraude. "Hij ontkende berichten van gisteren dat Justitie en de Fiod een zaak hadden laten liggen. Hij is er nog hard mee bezig. En dat soort toezeggingen stelt de Kamer wel degelijk tevreden. Zelfs de SP was blij te horen dat de prioriteit duidelijk komt te liggen bij fraudebestrijding, al zeggen ze dat dat eerder had gemoeten."