Politiek7 aug '13 15:39Aangepast op 7 aug '13 18:46

Obama zegt ontmoeting met Poetin af

Auteur: BNR Webredactie

De geplande afspraak volgende maand tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Russische president Vladimir Poetin gaat niet door. Obama ziet er vanaf, liet een woordvoerder woensdag weten.

Obama gaat wel naar de G20-top in Sint Petersburg. Obama en Poetin zouden elkaar in Moskou ontmoeten. In plaats daarvan gaat Obama naar Zweden. Het is niet bekendgemaakt wat hij daar gaat doen.

Het Witte Huis gaf in een verklaring verschillende redenen voor het afzeggen van de afspraak. Eén ervan is Edward Snowden. De VS zijn teleurgesteld en geïrriteerd dat Rusland de Amerikaanse klokkenluider tijdelijk asiel heeft verleend. De VS willen dat Rusland Snowden uitlevert. Hij maakte bekend dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA op grote schaal burgers afluistert en op internet bespioneert.

Correspondent Reinout van Wagtendonk: "Het klinkt zeker alsof dat de druppel is geweest die de emmer heeft doen overlopen. Er is een verklaring gekomen van het Witte Huis om te zeggen dat er veel meer aan de hand is en er niet genoeg vooruitgang wordt geboekt in de bilaterale agenda’s om de persoonlijke ontmoeting tussen Poetin en Obama succesvol te maken."

Zo wordt in de verklaring onder meer verwezen naar het gebrek aan vooruitgang op het  gebied van de raketverdedigingssystemen die Amerika in Rusland wil, zegt Van Wagtendonk. "En Rusland wil dat niet. Maar ook kernwapenbeperkingen, handelskwesties en mensenrechtenkwesties. En dan aan het einde van die verklaring ‘de teleurstellende beslissing om Edward Snowden asiel te geven was ook een factor’. Een druppel die de emmer deed overlopen dus."

Poetins assistent voor buitenlandse politiek, Yuri Ushakov, verklaarde ook dat de kwestie rond Snowden de oorzaak was van het afzeggen.

Geplande gesprekken in Washington vrijdag tussen de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van de twee grootmachten gaan wel door.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen