Alles op alles voor klimaatneutraal Rijksvastgoed in 2050
Ministeries, rechtbanken, gevangenissen…maar ook paleizen en kastelen. Er is geen vastgoedeigenaar met zo’n gevarieerde portefeuille als de Rijksoverheid. En nu moeten al die gebouwen in 2050 ook nog eens klimaatneutraal zijn.
Maar of dát gaat lukken? Het wordt een heidens karwei, maar het móet kunnen, zegt hoofd duurzaam van het Rijksvastgoedbedrijf Lennart Kerpel. Locatie van het gesprek: de bouwput van het oude ministerie van VROM in Den Haag. De urgentie is voelbaar, erkent Kerpel. "We kunnen eigenlijk geen dag meer verliezen, daar komt het wel op neer. We hebben enorm veel vastgoed en de opgave waar we voor staan is ook enorm."
Daarvoor heeft het Rijksvastgoedbedrijf een list verzonnen voor de 'Haagse postzegel', de vierkante kilometer waarop ook de meeste ministeries zich bevinden. "Om die te verduurzamen willen we een grotere aanbesteding houden waarbij we de energie gaan inkopen. En we stellen als eis dat je de energie duurzaam moet leveren, met lokale opwekking, waar ruimte is voor panelen en windmolens en waar slimme partijen kunnen nadenken over de mogelijkheid om aardwarmte te benutten."
Een mooie klus, gezien de forse energievraag voor alle gebouwen. "We zijn dan ook aan het kijken of we de energievraag voor tien tot twintig jaar kunnen afnemen. Dat maakt het een interessante propositie, lijkt mij. We zijn op de goede weg, maar we zijn er absoluut nog niet."