Politiek20 apr '15 07:38

'Zelfregulering alcohol voor jongeren werkt gewoon niet'

Auteur: Thijs Baas

Het gaat niet goed met de controles op leeftijd bij het aanschaffen van alcohol door jongeren. Tijd voor een betere handhaving, zegt ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind, naar aanleiding van alarmerende cijfers van de Universiteit Twente. Hij hoopt op steun van de partijen die destijds het verhogen van de alcoholleeftijd ook steunden. "Het grote lek zit bij de supermarkten."

Foto: ANP
Foto: ANP

Voordewind pleit voor een keurmerk voor controles op leeftijd bij het kopen van alcohol. Nu glippen nog veel te veel jongeren door de controles heen, blijkt uit het onderzoek van de Universiteit Twente. "Op dit moment wordt 80 procent van de alcohol voor minderjarigen nog steeds verkocht via de supermarkten. Ik hoop echt dat daar een keer een sluitend systeem voor komt. Ik ben nu zo'n negen jaar met dit dossier in de weer en in die tijd is het systeem amper verbeterd als het gaat om controle. Die zelfregulering werkt gewoon niet."
 


 

Aan het argument dat jongeren gewoon af en toe een drankje willen kunnen drinken heeft Voordewind geen boodschap. Het gaat hem in eerste instantie om het voorkomen van hersenschade. "Wij hebben een wet aangenomen waardoor per 1 januari 2014 de minimumleeftijd werd verhoogd van 16 naar 18 jaar. Als dat niet gepaard gaat met een strengere controle, dan is dat een dode letter. Daarom ga ik terug naar de partijen die die wet toen hebben gesteund en ik ga ervan uit dat die partijen dat destijds niet deden om een papieren tijger te creëren."

Voordewind wijst op bevindingen van kinderartsen, waaruit blijkt dat hersenen zich ontwikkelen tot 22 à 23 jaar. "Op het moment dat je met name overmatig drinkt, schaadt dat je hersenen en dat groeit ook niet meer aan. We doen dat ook echt als steun in de rug voor ouders."

Gerelateerde artikelen