Politiek3 sep '15 08:04

Geluidsnormen windmolens ‘slechtste van heel Europa’

Auteur: Marjan van den Berg

Geluidsoverlast van windmolens: Nederland is er relatief soepel mee. Intussen maken gemeenten vrijwel geen gebruik van de mogelijkheid om zulke geluidsoverlast te beperken.

ANP
ANP

Gemeenten maken nauwelijks gebruik van hun bevoegdheid om strengere geluidsnormen op te leggen bij de bouw van windmolens. Dit blijkt uit gegevens die de Stichting Windmolenklachten heeft verkregen door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Bij slechts twee bouwprojecten werden de afgelopen jaren strengere normen opgelegd.

“In de wet is uitdrukkelijk opgenomen dat je er strengere normen op kan leggen: maatwerk. In de praktijk gebeurt het niet”, zegt Henno Dasselaar, voorzitter van de stichting.

Nederland kent wel standaardnormen, maar die zijn volgens Dasselaar onder de maat.

 

Hij legt uit: “Het is een gemiddelde norm, een jaargemiddelde, terwijl windmolens – dat weten we allemaal – ook wel eens stilstaan. Dat kun je gaan middelen over een heel jaar. Dan kom je natuurlijk altijd goed uit.”

Geluidsproblemen
Volgens Dasselaar is geluidsoverlast van windmolens een niet te onderschatten probleem. “Geluidsproblemen zijn, denk ik, het grootste issue voor omwonenden die te maken krijgen, of al te maken hebben, met windmolens in hun omgeving.”

De meest gehoorde klacht is dat het geluid mensen uit hun slaap houdt. Dasselaar: “We weten allemaal dat niet voldoen aan je nachtrust gezondheidsklachten teweeg kan brengen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen