Politiek2 nov '15 19:42

'De tijd van commissaris zijn als bijbaan is nu echt afgelopen'

Auteur: BNR Webredactie

Het wordt steeds duidelijker dat de tijd dat je een commissarisfunctie als bijbaan 'erbij deed', nu echt is afgelopen. Dat zegt directeur Gerard van Vliet de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD).

Van Vliet noemt de rechtszaak die door FNV is aangespannen tegen de top van Meavita - en dat vandaag leidde tot het aftreden van VVD-coryfee Loek Hermans - een "ongelofelijk mooi waarschuwingsschot" voor commissarissen die vinden dat je dit als bijbaantje kan doen. "Het is echt een vak", zegt Van Vliet. "Ik ben bang dat er nog steeds mensen zijn die denken dat ze het in het weekend en een avonduurtje erbij kunnen doen."

 

Hermans had vele bijbanen naast zijn hoofdfunctie als senator namens de VVD in de Eerste Kamer. Eerder vandaag liet de FNV al weten dat "toezicht houden een vak is". De vakbond kijkt nu naar de mogelijkheid de voormalige top van Meavita aansprakelijk te stellen.

Oude kennis geen garantie
Niet alleen commissarissen, ook ondernemingsraden die benoemingsrecht hebben dienen gewaarschuwd te zijn, aldus Van Vliet. Zij dienen dat recht serieus te bewaken en zo invloed uit te oefenen op het beleid van een bedrijf.

Nog altijd schieten commissarissen op veel vlakken tekort, vooral in het bijspijkeren van kennis. "Je kunt niet meer met oude kennis je zaken doen", zegt Van Vliet. "Als je tien jaar geleden een succesvol bedrijf leidde, heb je absoluut niet genoeg in je zak om dat nu te kunnen doen." Het feit dat het bij Meavita tot een rechtszaak heeft kunnen komen, noemt de directeur van NCD een "tand des tijds dat er steeds meer aansprakelijkheid komt".

Gerelateerde artikelen